Опозицията в Турция ще проведе най-големия митинг преди предсрочните избори

  • 23 юни 2018 09:24

  • 1820
  • 1
Опозицията в Турция ще проведе най-големия митинг преди предсрочните избори
© pixabay

Най-големият опозиционен митинг се очаква да се проведе днес в Истанбул. Републиканската народна партия и нейният кандидат-президент Мухарем Индже ще закрият кампанията с мащабен митинг в Малтепе.

Вчера президентът Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието свикаха 7 митинга за един ден в различни части на мегаполиса.

На президентските избори в Турция участват шестима кандидати. Според проучвания на общественото мнение, за първи път президентът Ердоган няма да успее да спечели на първи тур и може да отиде на балотаж с Мухарем Индже. В парламентарните избори участват 8 партии в две коалиции и няколко самостоятелно участващи.

Според проучванията, управляващата Партия на справедливостта и развитието може да загуби мнозинството си в Парламента, ако прокюрсдската Партия на демократическото действие премине 10-процентовата бариера. Ако президентът Ердоган бъде преизбран, в Турция ще влезе в сила нова президентска система на управление, която концентрира широки правомощия и огромна власт в неговите ръце.

Системата беше гласувана на спорен реферерндум през април 2017 г. Мухарем Индже, кандидат на Републиканската народна партия: Не закъснявайте в неделя сутрин. Спете в дворовете на училищата. Не огладнявайте в неделя. Не спете. Не се разболявайте в неделя. Реджеп Таип Ердоган, кандидат на Партия на справедливостта и развитието: Готови ли сте в неделя да им дадате отомански шамар? Вярвам, че моите братя, моите граждани ще им дадат необходимия урок.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1820 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Турчина

2018.06.23 | 12:45

1
Иншаллах Ердоган победи и този път най великия лидер на Турция след Ататюрк

Добави коментар

Водещи новини