69 македонски депутати одобриха договора с Гърция

  • 20 юни 2018 14:54

  • 2064
  • 3
69 македонски депутати одобриха договора с Гърция
© Getty (архив)

69 депутати в Скопие одобриха споразумението с Гърция балканската страна да се нарича Северна Македония, съобщиха медии от бившата югославска република.

В полза на ключовия документ се обявиха 69-те законодатели от общо 120-те парламентаристи. За гласуваха депутатите от управляващата коалиция, съставена от Социалдемократическия съюз на Македония и албанските партии: Движението Беса ("Клетва"), Демократическия съюз за интеграция и Алианс за албанците. Цялата парламентарна група на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ излезе от пленарната зала на Собранието и не взеха участие нито в дебатите, нито в гласуването.Премиерът на Македония Зоран Заев и колега му от Атина Алексис ЦипрасАлексис ЦипрасАлексис Ципрас – гръцки политик и премиер на страната от януари 2015 г. Ципрас е роден на 28 юли на 17 юни сложиха край на продължилия почти 27-години спор за името на бившата югославската република. Следващата крачка, която ще предприеме югозападната ни съседка е референдум за новото име на страната. Дата на допитването обаче все още не е ясна.

Заев по-рано заяви, че ако македонските граждани одобрят споразумението и тяхното решение бъде блокирано от президента Георге Иванов, то парламентарното мнозинство ще инициира процедура по отстраняваното на държавния глава от власт. "Господин Заев може и да не губи време. Нека той да почне да събира необходимите за импийчмънт депутати още днес", отговори Иванов.

Според конституцията на Македония искането за сваляне на президента трябва да бъде одобрено от най-малко от 80 парламентаристи.

 

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
2064 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2018.06.21 | 18:34

3
Darzava romite v bylgaria

2018.06.20 | 16:43

2
Интересно ,какво ще спечелят македонците от влизането в нато и в ес..Ще стане същото както стана в България ,бедност, престъпници ,разбойници,бандити ,т.е 90% от Македонския народ ще бъде в нищета , глад ,мизерия ,бедност и слуги на европа и нато
асд

2018.06.20 | 15:07

1
ще правят поза 69 с гърците.

Добави коментар

Водещи новини