Президентски избори в Черна гора

  • 15 април 2018 07:37

  • 2558
  • 0
Президентски избори в Черна гора
© Getty Images/Guliver (архив)

Гражданите на Черна гора ще избират днес нов държавен глава на седмите по ред президентски избори от въвеждането на многопартийна система и трети от обявяването на независимостта, предаде Танюг.

Право на глас на тези избори имат 532 599 граждани, които ще избират между седем кандидати. Избирателните секции ще бъдат отворени от 7 до 20 часа местно време /8 до 21 българско/.

От 1990 г. президенти на Черна гора са били Момир Булатович /два пъти/, Мило Джуканович /един мандат/ и Филип Вуянович /три пъти/.

Според последните анкети фаворит на изборите е лидерът на управляващата Демократична партия на социалистите Мило Джуканович, който според проучвания от март ще бъде подкрепен от 50,6 процента от избирателите. Основният му конкурент е кандидатът на мнозинството от опозиционните партии Младен Боянич - бизнесмен с просръбски и антинатовски позиции, който се ползва с подкрепата на 35,5 процента от избирателите.

Новост на днешните избори е, че за пръв път в историята на Черна гора участва жена - Драгиня Вуксанович, кандидатка на Социалдемократическата партия.

За победа на първи тур е необходима подкрепа от 51 процента от избирателите. Ако нито един от кандидатите не успее да получи такава, ще бъде организиран втори тур след две седмици.

Последвайте канала на

БТА
2558 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини