Ципрас поиска от Турция да освободи задържаните двама гръцки военнослужещи

  • 07 април 2018 11:22

  • 4200
  • 3
Ципрас поиска от Турция да освободи задържаните двама гръцки военнослужещи
© Getty Images/Guliver (архив)

Премиерът на Гърция Алексис ЦипрасАлексис ЦипрасАлексис Ципрас – гръцки политик и премиер на страната от януари 2015 г. Ципрас е роден на 28 юли поиска днес да бъдат върнати двамата гръцки военнослужещи, задържани в Турция след като навлезли погрешка, според Атина, на турска територия, предаде Франс прес.

"Човешкият живот и човешката свобода не са и не трябва да служат за пионки в игри на властта и за шантаж", заяви Ципрас в изявление за в. "Документо".

Военните от един месец са в турски арест и това обтегна още повече гръцко-турските отношения. Според Атина те влезли погрешка в Турция на 2 март, патрулирайки покрай гръцко-турската граница. Грешката станала заради лоши метеорологични условия. Според турски медии двамата гръцки военни ще бъдат обвинени "в незаконно влизане в забранена зона", както и в "шпионаж".

Турция от своя страна иска екстрадицията на осем турски военни, избягали в Гърция след опита за преврат срещу Реджеп Тайип Ердоган през юли 2016 г. Атина отказва да обвързва този случай със случая с гръцките военни.

По-рано тази седмица Ципрас призова турските власти да ускорят съдебните процедури по този случай.

"В миналото ние пускахме турски военни, които бяха влезли на няколко метра в Гърция по време на патрул. Очаквам турският президент да направи същото", каза Ципрас.

Последвайте канала на

БТА
4200 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
ГЕРИ

2018.04.10 | 14:57

2
ЕРДОГАН ЩЕ ВИ ГО НАЧУКА
Демократ

2018.04.10 | 14:57

3
Ердоган и Путин си приличат много по самоначукването :)))

2018.04.10 | 14:57

1
Къде е Дребното Диктаторче , стълба на православието , да помогне на християнска Гърция ! Или е заето да си бъркат в гащите с резака Ердоган , последната му дружка !

Добави коментар

Водещи новини