Турция пусна в експлоатация радар от ПРО

  • 17 януари 2012 09:11

  • 2335
  • 0
Турция пусна в експлоатация радар от ПРО
©

Радар за ранно оповестяване от системата за противоракетна отбрана (ПРО) бе пуснат в експлоатация, заяви представител на турското външно министерство, съобщи РИА Новости.

Устройството е част от плановете на на САЩ за прехващане на ракети, които могат да бъдат изстреляни от Иран или Северна Корея срещу членки на НАТО. Радарът е разположен във вилает Малатя в югоизточната част на страната. Работата му се управлява от Германия, защото в армията на балканската държава няма подготвени специалисти. Споразумението за разполагането на радара бе подписано от посланика на Вашингтон в Анкара Френсис Ричардоне и заместника министърът на външните работи Феридун Синирлиоглу.

Русия и НАТО се договориха през 2010 г. в Лисабон за сътрудничество за ПРО. Преговорите обаче стигнаха задънена улица заради отказа на САЩ да предоставят гаранции, че елементите от системата няма да бъдат насочени срещу Русия. Руският президент Дмитрий МедведевДмитрий МедведевДмитрий Медведев - трети президент на Русия, роден на 14 септември 1965 г. в Ленинград, сега на 23 ноември м.г. оповести ред мерки за противодействие на ПРО. По-късно в Калининград, най-западната точка на Русия бе разположен радар.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
2335 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини