Македонският президент отказа да връчи на социалдемократите мандат за съставяне на правителство

  • 11 май 2017 08:08

  • 3196
  • 2
Македонският президент отказа да връчи на социалдемократите мандат за съставяне на правителство
© Getty Images/Guliver

Македонският президент Георге Иванов отказа да връчи на парламентарното мнозинство начело със социалдемократите мандат за съставяне на правителство, предаде ТАСС, като се позова на неговата администрация.

"Президентът Иванов остава на позиция, че т. нар. "Тиранска платформа" или какъвто и да било друг документ или акт, който не отговаря на конституцията на Република Македония, не може да бъде основа за формиране и функциониране на правителството на (страната)", се казва в изявлението, цитирано от БТА. Македонският държавен глава "ще действа в съответствие с конституцията и на основата на установената практика" по въпроса за връчването на мандата.

Избраният за председател на парламента етнически албанец Талат Джафери коментира, че има "позитивна комуникация" с президента и "положителни сигнали", че Иванов вероятно ще връчи мандата преди изтичането на предвидения 10-дневен срок. "Ако (държавният глава) откаже, e в компетенциите на висшия законодателен орган да реши как да действа по-нататък", подчерта Джафери.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3196 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
bivsh atakist

2017.05.17 | 21:41

1
nikakakvi otstypki na shiptarite.
Киро

2017.05.17 | 21:41

2
Аз пък искам албанците да им го набият до гърлото на тези гадни предатели и oтpепки - "македонците". С албанците по- лесно ще се разберем.

Добави коментар

Водещи новини