Турция призова за създаване на "зона на сигурност" в Сирия на срещата на Г-20

  • 05 септември 2016 17:40

  • 9514
  • 1
Турция призова за създаване на "зона на сигурност" в Сирия на срещата на Г-20
© Getty Images/Guliver

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че е призовал световните сили да установят в Сирия "зона за сигурност", в която да няма боеве и която би помогнала за спирането на бежански поток, предаде Ройтерс.

Той говори на среща на лидерите на Г-20 в Китай. Ердоган заяви, че е призовал за установяване на "забранена за полети зона" в разговори с руския президент Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 и с американския президент Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият.

Турция, която приюти 3 милиона сирийски бежанци, отдавна настоява за зона за сигурност, която да защити цивилните, но тази идея среща незначителна подкрепа от страна на западните съюзници, които се опасяват, че това ще изисква по-сериозен военен ангажимент. В опит да защити границата си Турция предприе операция в Северна Сирия преди две седмици и досега е прочистила от бойци на Ислямска държава и кюрдската милиция ивицата по 90-километровата си граница, припомня БТА.

Анкара, която води борба срещу кюрдските бунтовници в Турция, нарича и двете групировки терористични. "Сирийските граждани в страната и тези, които биха искали да емигрират от Сирия, сега биха открили възможност да живеят по-спокойно в собствената си страна и в собствените си домове", посочи турският президент. Ердоган каза, че турската офанзива в Сирия цели да прогони „Ислямска държава“ от турската граница и да гарантира, че сирийската кюрдска милиция. Сили за защита на народа няма да се разпростре в тази зона. "Там може да бъде установена забранена за полети зона и това беше моето предложение както към Обама, така и към Путин. Това може да бъде постигнато чрез коалиционните сили. Полагаме усилия за предприемането на тази стъпка", добави Ердоган.

Турция предложи зона за сигурност от 40 километра в територията на Сирия, на предишната среща на Г-20 в турския курорт Анталия, но не постигна успех. Държавният глава посочи, че работи заедно с водените от САЩ коалиционни сили и с Русия за налагане на примирие в сирийския град Алепо преди религиозния празника Ейд ал Адха, който се очаква да започне около 11 септември.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
9514 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.02.16 | 20:54

1
tozi turzin e muja na kurva Boiko pedala

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини