Гърция предаде на Турция хеликоптера на превратаджиите

  • 17 юли 2016 16:27

  • 4082
  • 0
Гърция предаде на Турция хеликоптера на превратаджиите
© Getty Images/Guliver

Гърция предаде на Турция хеликоптера, с който в събота сутринта, след неуспешния опит за преврат, в Александруполис избягаха осем военни, съобщи гръцката телевизия ERT.

По обратния път до военната база „Галиполи“ машината беше управлявана от резервен екипаж, пристигнал в Гърция вчера вечерта.

Осмината военни, които поискаха политическо убежище, днес бяха изправени пред прокурор в град Александруполис. Повдигнати са им обвинения за незаконно пресичане на държавната граница и „опит да бъдат застрашени приятелските връзки между двете страни“, твърди турската телевизия „Хабертюрк“, предаде БТВ.

Анкара вече поиска екстрадицията им. По-рано днес Анадолската агенция съобщи, че в телефонен разговор гръцкият премиер Алексис ЦипрасАлексис ЦипрасАлексис Ципрас – гръцки политик и премиер на страната от януари 2015 г. Ципрас е роден на 28 юли е обещал на президента на Турция Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва, че ще направи всичко необходимо за екстрадирането на военните.

Позовавайки се на гръцки официален представител, Ройтес съобщава, че Ципрас е казал, че исканията за политическо убежище на турските войници ще бъдат разгледани „бързо“, като процедурата ще бъде извършена при „абсолютно спазване“ на разпоредбите на международното законодателство и споразуменията за правата на човека.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4082 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини