Белград скочи на Атина заради Косово

  • 16 юли 2015 10:02

  • 3032
  • 0
Белград скочи на Атина заради Косово
©

Сръбският външен министър Ивица Дачич поиска от гръцката дипломатическа централа да даде обяснения за думите на първия дипломат на Атина Никос Коциас за членството на Косово в международни организации, предаде Б92.

"Изпратихме официално запитване до правителството начело с Алексис ЦипрасАлексис ЦипрасАлексис Ципрас – гръцки политик и премиер на страната от януари 2015 г. Ципрас е роден на 28 юли. Очаквам Гърция, въпреки големия натиск на който е подложена във връзка с икономическата криза, да не промени несъотношението си към едностранното обявяване на независимост от страна на Прищина", заяви ръководителят на дипломатическата централа в Белград.

Гърция, заедно с Испания, Кипър, Румъния и Словакия, преди Косово да обяви своята независимост на 17 февруари 2008 г., заявиха, че няма да признаят най-младата балканска държава.

Сигнал за евентуална промяна на позицията на Атина дойде от Прищина. Косовски медии бяха написали, че Коциас в разговор с премиера в Прищина - Иса Мустафа е заявил, че Гърция може да подкрепи Косово за влизането на страната в международни организации и смята да открие канцелария, която да установи и поддържа връзки между Атина и Прищина.

От гръцкото посолство в Сърбия заявиха, че позицията на Атина остава непроменена, допълва сръбският в. Блиц.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
3032 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини