Турската полиция нахлу в редакция, публикувала карикатури на Шарли ебдо

  • 14 януари 2015 21:10

  • 3007
  • 0
Турската полиция нахлу в редакция, публикувала карикатури на Шарли ебдо
© Getty Images/Guliver

Турският опозиционен в. “Джумхуриет” обяви, че полицията е нахлула в печатницата му, след като изданието публикува част от карикатурите на френското списание “Шарли ебдо”, съобщи АП.

След проверка полицията позволила разпространението на броя, след като се уверила, че публикуваната от “Шарли ебдо” карикатура на пророка Мохамед на корицата не е включена.

“Джумхуриет” пусна 4 страници с карикатури и статии от френския седмичник в знак на солидарност, но пропусна тези, които са на религиозна тематика. По-рано бе съобщено, че целият брой на “Шарли ебдо” ще бъде преведен на турски, и около редакцията бяха засилени мерките за сигурност.

“Ако трябваше да избера само една медия, с която искам да работя, това е точно този вестник, защото Турция преживява труден момент и светските принципи са атакувани”, каза главният редактор на “Шарли ебдо” Жерар Биар. “Джумхуриет” е известен с критиките си срещу политиката на Ердоган и често е обект на атаки и съдебни процеси.

Решението на “Шарли ебдо” да публикува отново карикатура на Мохамед, който плаче и държи надпис “Аз съм Шарли” под заглавие “Всичко е простено”, разгневи мюсюлманския свят. Терористичната организация “Ислямска държава” нарече това “изключително глупава постъпка”. Иран обяви публикацията за “обидна”. Главното мюфтийство на Египет също отправи критики.

Карикатуристът Луз, автор на карикатурата с плачещия пророк на първа страница, обясни вчера как я е създал: “Исках да нарисувам Мохамед, този персонаж, заради който бяхме подпалени и третирани като безотговорни провокатори. Нарисувах Мохамед, който плаче. После написах “Всичко е простено” и сам заплаках. Имахме нашата първа. Тази първа, на която един човек преди всичко плаче. Не е първата страница, която терористите искаха, а първа страница, която искахме ние.” Луз добави: “Нашият Мохамед е много по-симпатичен от този на терористите.”

Вчера стана ясно, че заплахи е получил и най-големият френски сатиричен в. “Канар Аншене”. Ден след атентатите той получил съобщение: “Сега е ваш ред”.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3007 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини