Гробницата в Амфиполис е била издигната за Александър Велики (снимки)

  • 03 ноември 2014 14:59

  • 4859
  • 1
Гробницата в Амфиполис е била издигната за Александър Велики (снимки)
© Getty Images/Guliver

Гробницата в древния Амфиполис е била построена за Александър Велики, макар той да не е бил погребан там, твърди американската археоложка Дороти Кинг, а също и изявления на гръцкия министър на културата Константинос Тасулас, пише в. "Етнос", цитиран от БТА.

"За мен това е десетилетен ребус, това е най-впечатляващата гробница, откривана някога в Гърция", отбелязва Дороти Кинг с твърдението, че тя е била построена за Александър Велики.

Повечето гробници са били строени преди да почине някоя личност, знаем, че той е искал да има величествена гробница в Македония, тя съвпада с вида на тази гробница, която е искал самият Александър Велики, смята още американската археоложка.

Много археологически разкопки в цяла Гърция страдат от липсата на финансови средства след избухването на кризата, но културното министерство на страната даде да се разбере, че разкопките в Амфиполис ще продължат. Ако са нужни повече пари, ще ги дадем, няма значение цената, а откриването на целия паметник, увери министърът на културата Конастантинос Тасулас.

Задлъжнялата Гърция е инвестирала 590 хиляди евро за разкопките в Амфиполис, властите са взели мерки за опазване на района от дъжд и от студената зима, която се задава, като са изградили отводнителна и канализационна система, историците са на мнение, че дори и да не се открие нищо, тази древна гробница може да очертае други възможности за повече открития, посочва британското издание.



 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4859 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.11.17 | 20:41

1
Щом го е казала американска археоложка, няма какво да умуваме - истина е. Американците са корифеи в областа на европейската история. Само какви филми правят на историческа тематика!!!? Като ги гледа човек, се чуди да плаче ли, или да се смее. И всички те са консултирани от такива изтъкнати учени, които смело са убеждавали режисьорите в "неоспорими" истини от типа, че Орфей е негър.

Добави коментар

Водещи новини