Абдуллах Гюл няма да се кандидатира отново за президент на Турция

  • 30 юни 2014 10:24

  • 1023
  • 0
Абдуллах Гюл няма да се кандидатира отново за президент на Турция
©

Турският президент Абдуллах Гюл няма да се кандидатира за втори мандат. По конституция той има право да се кандидатира отново на президентските избори на 10-и август след края на първия си 7-годишен мандат, съобщава БНР.

Гюл заяви пред журналисти, че няма да се кандидатира повторно. Това изявление фактически открива пътя на премиера Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва за кандидат на управляващата ПСР за президент на Турция. За пръв път на предстоящите избори държавният глава на Турция ще се избира с пряко гласуване от народа. Досега президентите се избираха от Великото национално събрание на страната.

Ердоган няколко пъти отлага обявяването на президентската кандидатура. Предвижда се да направи това на 1-ви юли. Очакванията са, че именно той ще бъде кандидат на ПСР и има всички шансове да спечели. Анализатори твърдят, че е вероятно Гюл да поеме лидерството на ПСР, а според други са възможни и други варианти.

Двете главни опозиционни партии - Народно републиканската партия и Партията на националистическото действие, се обединиха и регистрираха за свой кандидат Екмеледдин Ихсаноглу, бивш генерален секретар на Организацията "Ислямска конференция".

Опозиционната прокюрдска "Партия мир и демокрация" също се очаква да издигне свой кандидат. Поради това анализаторите предполагат, че президентът ще бъде избран на втори тур, който се предвижда да се състои на 24-и август. 

Последвайте канала на

Десислава Станева
1023 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини