Евакуират град в Сърбия заради водната стихия (снимки)

  • 16 май 2014 20:57

  • 3768
  • 1
Евакуират град в Сърбия заради водната стихия (снимки)
© Getty Images/Guliver

Река Колубара в Сърбия тече по главната улица на Валево, канализационните води се изляха по улиците в Ниш, в Тръстеник са наводнени източниците на питейна вода, евакуирани са 24 арестанти от затвора за малолетни във Валево. Реката Колубара е излязла от коритото във Валево и е заляла няколко улици, като се е отправила към центъра на града, съобщи БТА.

Най-критично в Сърбия днес е положението в Обреновац, западно от Белград, където реката също е преляла. В града е обявена пълна евакуация.

Град Обреновац трябва да бъде евакуиран напълно, заяви сръбският премиер Александър Вучич, който посети града и го обиколи с лодка, за да се запознае със ситуацията, предаде "Танюг".

Целият град е под вода, мостът на влизане в Обреновац е на път да се разруши, реката е наводнила другия мост в града. Хотелът е евакуиран, евакуирани са и няколкостотин мигранти, настанени в района, съобщава вестник "Блиц". Над града летят хеликоптери.

Според местните власти животът на хората в Обреновац е под заплаха и призова хората да не стоят по покривите и високите тераси, които може да паднат, а да се евакуират.

Сръбското правителство откри сметки в динари и в чуждестранна валута, в която желаещите могат да окажат финансова помощ за пострадалите в наводненията, предаде "Танюг".

Министерството на вътрешните работи на свой ред призова хотелите в Сърбия, доколкото имат възможност, да предложат безплатно настаняване на спасителите, които идват на помощ от чужбина. "Най-необходими са хотелите в Белград и Ниш и останалите в близост до застрашените райони", се казва в съобщение на министерството.

Около 150 000 къщи в Сърбия са без електричество, съобщава агенция Франс прес. Над 7000 души бяха евакуирани от наводнените си къщи и няколко хиляди други чакат да бъдат евакуирани.

Първият руски самолет със 76 спасители и хуманитарна помощ на борда пристигна днес в Ниш. Втори самолет се очаква да кацне днес, както и да пристигне спасителен екип от Словения.

Синоптиците прогнозират още поройни дъждове за утре следобед.

Премиерът Вучич вчера обиколи с военен хеликоптер няколко селища, пострадали от наводненията, заедно с екипи, които им доставиха храна, вода и други необходими вещи, съобщава в. "Вечерне новости".

Наводненията нанесоха сериозен удар на Сърбия и ще са необходими най-малко четири-пет години за възстановяване на земеделието на страната, заяви днес Велимир Илич - сръбският министър без портфейл, отговарящ за извънредните ситуации.

В спасителните операции са ангажирани пожарните служби,специалните части за борба с тероризма, жандармерията и армията,специални автомобили, лодки, помпи, цистерни и военни хеликоптери, както и всички ресурси на общинските предприятия и органите на местното самоуправление.

Властите призоваха всички частни притежатели на лодки да ги предоставят за спасителни операции.

Германия, България, Австрия, Люксембург и Словения са предложили помощта си на Сърбия в борбата срещу наводненията, предаде РИА Новости, позовавайки се на думите на официалния представител на европейския комисар по хуманитарната помощ Дейвид Шерък. Той е казал още, че през миналата нощ правителствата на Сърбия и Босна и Херцеговина са поискали международна помощ чрез механизма за гражданска защита на ЕС.

Ситуацията е усложнена и в Босна и Херцеговина, където без електричество е по-голямата част от страната. На места е прекъсната и мобилната връзка. Над 200 свлачища затрупаха къщи и нараниха хора. Не се съобщава за смъртни случаи.

Мисията на ЕС в Босна ЮФОР съобщи, че нито техни служители, нито армията могат да достигнат някои селища по суша, а лошата видимост пречи на хеликоптерите да се приземят.

В същото време снежната покривка в планината Влашич в Босна достигна 80 сантиметра и непрекъснато се увеличава. Обилният снеговалеж започна вчера. Всички населени места в околностите на планината са без електричество. Проливни дъждове и ураганен вятър и днес създават проблеми в Хърватия, особено в източните райони на страната, предаде агенция Бета.

В две източни области, където са нанесени големи щети на селскостопанските площи, е обявено състояние на природно бедствие. Най-тежко е положението в поречието на река Сава.

Пътуващите към засегнатите от наводненията страни да внимават, предупреди МВнР. Министерството на външните работи призова за повишено внимание пътуващите през Австрия, Босна и Херцеговина, Сърбия и Хърватия. Заради обилните валежи и наводненията в Сърбия е обявено бедствено положение, а пътищата са непроходими, припомнят от Министерството.

Ситуацията в Босна и Херцеговина е критична и продължава да се влошава.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3768 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Ирена

2014.05.21 | 15:23

1
Скъпи съседи, ГОЛЯМА БЛАГОДАРНОСТ на помоща която ни препратихте за да спасим нашите деца от този зло! Поздражи от Сърбия!!!

Добави коментар

Водещи новини