Ердоган печели местния вот в Турция

  • 31 март 2014 06:00

  • 1950
  • 3
Ердоган печели местния вот в Турция
© Getty Images/Guliver

Управляващата партия на справедливостта и развитието на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган убедително събира близо 48% от гласовете в Турция, съобщи Си Ен Ен-тюрк.

Втора е опозиционната Народно-републиканска партия (НРП) с 23% от гласовете, трета е Партията на националното действие (ПНД) с 14-процентна подкрепа, а 7,5% от бюлетините е събрала прокюрдската Партията на мира и демокрацията (ПМД)

Партията ще продължи да контролира столицата Анкара и финансовото сърце Истанбул.

Турският премиер направи обръщение пред хиляди поддръжници на управляващата Партия на справедливостта и развитието, празнуващи пред централата на партията в Анкара. Пред събралото се множество Ердоган обяви изборната победа на своята политическа сила на провелите се в неделя избори за местни органи на властта.

Премиерът Ердоган обяви победата на своята проислямска Партия на справедливостта и развитието и предупреди своите врагове, че ще "платят цената" за заговора за свалянето му.

"Тези, които нападнаха Турция, останаха разочаровани", каза Ердоган за скорошното разпространяване на вредни онлайн изтичания на данни, разкриващи корупция. "Благодаря на всеки, който се е молил за наша победа по цял свят. Вие подкрепихте нашия премиер, аз ви благодаря безкрайно. Вие подкрепихте независимата борба на нова Турция", каза той.

Ердоган направи изказването си с все още пресипнал глас от продължителната предизборна обиколка из страната за изборите, разглеждани като референдум за неговото 11-годишни управление.

Кметът на столицата Мелих Гекчек води с 46% срещу 40% за политика от опозицията Мансур Яваш. В Истанбул кметът Кадир Топбаш има 50% срещу 39% за Мустафа Саръгюл 39%.

Изборите за местно самоуправление се приемат като тест за доверието към премиера Реджеп Ердоган, който управлява от десет години. Той дори обеща, че ще се оттегли от политиката, ако неговата Партия на справедливостта и развитието изгуби местните избори.

След този убедителен резултат Ердоган ще се прицели в президентския пост, отбелязват анализатори.

Турските медии обявиха, че вотът е белязан от изблици на насилие в различни части на страната, най-вече в малки населени места. По последни данни при сблъсъци между групи, подкрепящи различни кандидати, са загинали най-малко 8 души. Има и ранени.

Последвайте канала на

Весела Найденова
1950 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
георги

2014.04.10 | 18:08

3
Овцете си запазиха водача чобан, време е за бурки и чалми - циганията ги влече...

2014.04.10 | 18:08

2
Срам за Турция.
Turcia se razviva s ERDOGAN

2014.04.10 | 18:08

1
Turcia se razviva s ERDOGAN a nie se powe4e se potapqme

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини