Босна: Протести и разнобой във властта

  • 10 февруари 2014 12:45

  • 1931
  • 1
Босна: Протести и разнобой във властта
©

Властта в Босна и Херцеговина изказа противоречиви становища относно исканията на протестите, които заляха балканската държава.

Днес мюсюлманският представител в колективното президентство на страната Бакир Изетбегович заяви, че няма намерение да подава оставка, въпреки исканията на демонстрантите, предаде сръбското радио Б92. В интервю пред държавната телевизия на Босна и Херцеговина политикът заяви, че оттеглянето му няма да разреши проблемите. "Трябва да пазя целостта на държавата, защото това е мое задължение, което поех след като много граждани гласуваха за мен", заяви Изетбегович.

Хърватският представител в Президиума Желко Комшич от своя страна посочи: Моята оставка може да стовари от плещите ми огромен товар.

В президентството на Босна и Херцеговина се избират по един представител от трите основни нации на страната (бошняци, или босненски мюсюлмани, сърби и хървати) с 4-годишен мандат. Властта се предава от представителя на едната нация на колегата от друга по ротационен принцип през осем месеца.

Сърбинът в президентството Небойша Радманович все още не коментирал исканията на протестиращите.

Демонстрациите започнаха в град Тузла миналата седмица заради затварянето на няколко приватизирани предприятия. По-късно протестите заляха и други градове на страната, включително и столицата Сараево, където бе подпалено президентството. Към социалните искания, защита на работниците, минимална пенсия от 400 марки (400 лв.), се прибавиха и лозунги за оставка на правителството на федерално и местно ниво. Кабинетът на Сараево подаде оставка и в момента се водят преговори за съставяне на непартиен кабинет. Някои кантонални правителства също се оттеглиха от властта.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1931 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.02.19 | 23:21

1
Мюсюлманите,целят дестабилйзация на региона! Друг е въпроса докога ще ги траем...

Добави коментар

Водещи новини