Демонстрации в Истанбул заради цензура в интернет

  • 09 февруари 2014 19:46

  • 1210
  • 0
Демонстрации в Истанбул заради цензура в интернет
© Getty Images/Guliver

Турската полиция разпръсна недоволни на площад “Таксим”, които излязоха на протест срещу нов закон, засилващ контрола върху интернет, предаде АФП.

Около 2000 души се събраха на площада, като много от тях крещяха: “Не пипайте моя интернет”. Те се опълчиха срещу задаващата се цензура след приетия в сряда закон от турския парламент.

Според мярката властта има право да органичава достъпа до сайтове, без за това да е необходима съдебна заповед. Освен това управниците вече могат да упълномощават доставчиците на интернет да съхраняват личните данни на потребителите в продължение на две години и при искане, да ги предоставят на властите.

“Интернет бе едно от последните свободни неща, сега посегнаха и на него”, заяви млад демонстрант. Неговите съмишленици започнаха да издигат барикади на “Таксим” в събота, имаше и вандалски прояви срещу магазини и банкомати, както и подпалени коли. Полицията отвърна със сълзотворен газ и водни оръдия. Според очевидци е имало и ръкопашни боеве между демонстранти и полицаи.

Въпреки че законът още не е влязъл в сила, защото се чака подписа на президента Абдула Гюл, някои сайтове вече бяха блокирани за достъп, отбелязва Би Би Си. Премиерът Реджеп Ердоган, чието правителство е замесено в корупционен скандал, отрича, че той цензурира интернет, и твърди, че дори ще го направи по-свободен и безопасен за турците.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1210 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини