Снежен ад в Сърбия

  • 01 февруари 2014 16:58

  • 2464
  • 1
Снежен ад в Сърбия
©

Спасители, полицаи и военни са евакуирали над 1000 души от автомобилите им и от автобуси, след като транспортните средства заседнаха в снежни преспи по пътищата в северната част на Сърбия, предаде ИТАР-ТАСС.

Засега още няколкостотин души във влакови композиции остават в плен на лошото време. Силните снеговалежи, връхлетели северната част на Сърбия парализираха транспортното съобщение в страната и усложниха работата на контролно-пропусквателните пунктове на границите с Хърватия, Унгария и Румъния. Властите призоваха хората да не тръгват на път докато създадената от лошото време опасност не премине.

На границата със Сърбия ГКПП Рьоске и ГКПП Томпа са затворени за преминаване на тежко-товарни превозни средства с тегло над 3,5 тона. Придвижването на леки автомобили и автобуси също е затруднено.

Сръбската тенис звезда Новак Джокович се включи в спасяването на затрупаните от земните преспи хора в северната част на страната.

В сръбската преса се появиха и снимки как вицепремиерът Александър Вучич участва в спасителните операции и пренася дете на ръце. В операциите участват сили на армията и на Жандармерията. За пренасяне на блокираните се използват и хеликоптери на войската.

Българското външно министерство разпространи апел към сънародниците ни в чужбина за повишено внимание и пътуване само при необходимост до Австрия, Унгария и Сърбия.

Австрийският централен институт за метеорология и геодинамика (ZАMG) информира за очаквани обилни снеговалежи и заледявания в югоизточните провинции на Австрия.

Днес е обявен най-високият код на опасност – червено – "екстремна опасност", в провинциите Тирол, Каринтия, Щирия и Бургенланд. Опасността е от обилни снеговалежи и поледици.

По информация на посолството
на България в Будапеща, метеорологичната обстановка в западната част на територията на Унгария по границата с Австрия и Хърватия през последните 6 часа е крайно усложнена поради силен снеговалеж, причиняващ снегонавявания.

Последвайте канала на

2464 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Емо

2014.02.04 | 08:21

1
"Хубава си ,Татковино,ти си земен рай!!!"

Добави коментар

Водещи новини