Уволниха шефа на полицията в Истанбул

  • 19 декември 2013 21:11

  • 1734
  • 2
Уволниха шефа на полицията в Истанбул
©

Шефът на истанбулската полиция беше уволнен, след като 52-ма души, сред които и трима министерски синове, бяха арестувани по разследване за корупция, съобщи АФП.

Хюсеин Чапкън, който заема поста от 2009 г., е поредният от над 30 висши полицаи, уволнени в Истанбул и Анкара за “превишаване на пълномощия”. Очаква се чистката да продължи, като се очакват и смени на министри.Разследването за корупция разтърси Турция. Премиерът Реджеп Тайип Ердоган го нарече “мръсна операция”, целяща да окаля правителството.

“Аз съм държавен служител. От четири години и половина служа достойно тук, но сега ме уволняват”, каза Чапкън. Той бе назначен от сегашния вътрешен министър Муамер Гюлер, тогава валия на Истанбул. Синът на Гюлер бе сред арестуваните, заедно със синовете на министрите на екологията и икономиката.

Ердоган намекна, че зад масовите арести стои могъщият духовен лидер Фетула Гюлен, който от 1999 г. живее в САЩ. Гюлен няма “ни най-малко участие в прокурорските разследвания”, коментира в четвъртък пред “Блумбърг” адвокатът му Орхан Ердемли.

Арестуваните 52-ма души са заподозрени в редица престъпления, включително получаване на подкупи и уреждане на търгове за строителство. Деветима бяха освободени в сряда. Останалите са в ареста.

Анализатори определиха арестите като “хвърляне на ръкавица” от страна на Гюлен към Ердоган. Социологическо проучване, цитирано от турското издание на в. “Уолстрийт джърнъл”, предвижда между 2 и 5% спад в подкрепата за Партията на справедливостта и развитието в навечерието на ключовите местни избори през март.

Последвайте канала на

1734 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2013.12.25 | 17:10

2
Erdogan e nay-golyamata mafia, posle drugite...

2013.12.25 | 13:30

1
Бреее, и там като у нас. Ама какво се чудя, след като вървят по нашите стъпки, как да е друго

Добави коментар

Водещи новини