Полицейски скандал разтресе Турция

  • 18 декември 2013 21:26

  • 2807
  • 3
Полицейски скандал разтресе Турция
© Getty Images/Guliver

Петима полицейски началници, ръководили вълната от антикорупционни арести на високопоставени лица в Турция, сред които и синове на 3-ма министри, са били уволнени, съобщи вчера в. "Хюриет". Това са шефовете на истанбулските звена за финансови престъпления, организирана престъпност, контрабанда, антитерористичното и звеното за публична сигурност. В кратко изявление, цитирано от АФП, се казва, че уволнението е заради "превишаване на права".

В безпрецедентната акция ден по-рано бяха задържани поне 52-ма души, сред които държавни чиновници, известни бизнесмени и синовете на министрите на вътрешните работи, на икономиката и на жилищното строителство. Задържаните са заподозрени в пране на пари и измами при търговете за строителство на социални жилища. И тримата министри са членове на Партията на справедливостта и развитието на Раджеп Ердоган. Заради скандала министърът на финансите Мехмет Шимшек заяви, че има готовност за оставка.

Наблюдатели посочват, че случващото се е знак за драматични сътресения в турската политика и ожесточена борба за власт. Смята се, че зад арестите стои движението "Хизмет" на ислямския духовен водач Фетхуллах Гюлен, който от 10 г. живее в САЩ. Някога той поддържаше Ердоган, но от няколко месеца двамата са във война.

Последвайте канала на

2807 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2013.12.23 | 18:19

3
Къде е този, който представяше Турция като страната на чудесата, да му кажа българското:"Всяко чудо за 3 дни". И техните управляващи са същите го....

2013.12.20 | 09:52

1
Да не говориш за Боко тиквата?
Che

2013.12.20 | 11:23

2
За първи и сигурно последен път подкрепям Фетхуллах Гюлен (ФЕТО). Поне да свали този Ердоган :)

Добави коментар

Водещи новини