Възпитаник на Американския университет в България е новият кмет на Прищина

  • 04 декември 2013 10:39

  • 1970
  • 1
Възпитаник на Американския университет в България е новият кмет на Прищина
©

Шпенд Ахмети, завършил Американския университет в България през 2000 г., беше избран за кмет на косовската столица Прищина, похвалиха се от университета.

Ахмети, кандидат от движението „Самоопределение“, победи в оспорвана битка настоящия кмет на Прищина Иса Мустафа. Победата на Ахмети с 51,3% беше потвърдена от косовската Централна избирателна комисия. Г-н Ахмети завършва АУБ с две специалности - „Бизнес администрация“ и „Икономика“. Той участва активно в студентския живот по време на обучението си в АУБ и е бил президент на Студентското правителство. Продължава образованието си в „Харвард“, откъдето получава магистърска степен по „Публични политики“. След завръщането си в Косово, Шпенд Ахмети става водещ изследовател в тази сфера и основава Института за изследвания GAP през 2007 г., който ръководи в продължение на три години. Понастоящем, GAP е сред водещите мозъчни тръстове в областта на управлението и икономиката. Шпенд Ахмети е работил дълги години за Световната банка като икономист, участвал е в управлението на портфолиото на Световната банка в Косово. Освен това той е бил финансов анализатор в Европейската банка за възстановяване и развитие.

Над 3 500 са възпитаниците на Американския университет в България до момента. Те вече заемат лидерски позиции във водещи международни компании, в правителства и държавни администрации, и в значими неправителствени организации по света. Близо една трета от тях продължават образованието си в престижни университети по света, като „Харвард“ и „Принстън“. Успехът на завършилите АУБ нееднократно е оценяван и от рейтинговата система на университетите, въведена от Министерство на образованието, където Американският университет в България заема водещи позиции за професионална реализация на възпитаниците си.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1970 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
3344

2013.12.04 | 21:25

1
Какви са резултатите от изборите в Косовска Митровица?

Добави коментар

Водещи новини