Заместникът на турския премиер си тръгна след скандал

  • 15 ноември 2013 09:17

  • 1143
  • 0
Заместникът на турския премиер си тръгна след скандал
©

Скандална оставка разтърси Турция.

Дясната ръка на премиера Реджеп Тайип Ердоган, негов заместничка и на говорител на правителството Бюлент Арънч обяви за напускането си на политиката, предаде ДХА. Поводът за оттеглянето е несъгласието на втория човек в кабинета с решението на министър-председателя за разделянето на мъжките и женските студентски и ученически общежития в страната. Очевидно е, че това става след като първият вицепремиер в турското правителство и бивш председател на Меджлиса изпадна в немилост и остро противоречие с министър-председателя Ердоган. „Мисля, че е наложително да напусна активната политика. Може би по този начин намирам възможност да си почина”, посочи още Арънч.

Арънч разкритикува премиера заради скандала със студентските общежития и изпадна в немилост. Ердоган незабавно реагира и за пореден път демонстрира, че няма да се поколебае да отстрани инакомислещите. Бюлент Арънч не присъства на последното заседание на парламентарната група на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на 12 ноември, на която премиерът се обърна с пламенна реч към своите съпартийци.

В телевизионно предаване миналата седмица Бюлент Арънч отправи критични думи към Ердоган във връзка със засилващата се обществена дискусия и напрежение в страната и зад граница заради общежитията. „Аз не съм само министър и вицепремиер; аз представлявам много други неща. Трябва да не бъда игнориран, изолиран и пренебрегван”, обясни тогава досегашният турски вицепремиер Бюлент Арънч.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1143 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини