Президентът на Сърбия: Ще посветим особено внимание на българското малцинство

  • 18 септември 2013 18:31

  • 2015
  • 5
Президентът на Сърбия: Ще посветим особено внимание на българското малцинство
©

С президента Плевнелиев разговаряхме за това как можем да подобрим живота на българското малцинство. Сърбия е най-богата по отношение на своето население, в Сърбия има представители на над 30 различни национални малцинства. Нашата конституция е една от най-прогресивните в света, ние имаме т.нар. позитивна дискриминация за такива представители на малцинствата. Когато се вижда, че някой от тези народи изостава, държавата може да положи повече усилия към тях, отколкото към други.

Това каза президентът на Сърбия Томислав Николич в отговор на въпрос как ще коментира поддръжката на българското военно гробище в района на Босилеград, както и гарантирането на правото на богослужение на български език, и необходимостта от учебници на български, предаде БТА. Именно затова ще посветим особено внимание на тези общини, в които живеят българи. Веднага ще се включим в печатането на учебници по български език и ще обновим паметниците, които съществуват на територията на Сърбия, защото бихме желали през идващата година по по-различен начин да отбележим 100 години от началото на Първата световна война, каза Николич. Там сме били на две страни, но идващата година ще бъдем на една и съща страна, в един строй, като знак, че това никога не бива да се повтори. Може би някои по-лесно са се измъкнали от тази война, но България и Сърбия изгубиха много - и в население, и във възможността да се развиват по-добре. Ще поддържаме нашите паметници, ще четем историята, но ще живеем "днес и утре", каза сръбският президент.

Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното и Томислав НиколичТомислав Николич Томислав Николич - сръбски политик и президент на страната Роден на 15 февруари 1952 в дадоха съвместна пресконференция в рамките на посещението на сръбския президент в България. Обсъдихме положението на българското малцинство в Сърбия и ще положим съвместни усилия, както се договорихме, за решаване на проблема с недостига на учебници, както и на програмите, свързани с обучението на майчин език, каза президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното. Искаме да започнем общи инициативи за възстановяване на войнишки паметници, както от страна на България, така и на Сърбия, като символ на трайно помирение на Балканите и европейски подход, добави той. Плевнелиев обобщи общото послание от срещата днес - "Нека да гледаме напред и да развиваме своето добросъседство и приятелство", оценявайки срещата като много плодотворна.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2015 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2013.09.23 | 13:49

1
Досега защо не го направихте ?

2013.09.23 | 23:21

5
Не досега, те сега и за в бъдеще няма да го направят! Сърбите са гадни ксенофоби и отвратителен селски народ. Никакви панславянски лозунги на руси и украинци не променят работите между България и Сърбия! Те са заграбили земите ни, не ние техните!
защо

2013.09.23 | 13:49

2
защото сега българското малцинство се брои на пръсти, след 100г. позитивна дискриминация...
Константин, Украина

2013.09.23 | 13:49

3
Я Украинец и считаю Сербов и Болгар своими родственниками. У нас одна Православная Вера. Мы должны помогать друг другу. Сила славян в единстве. Всем Болгарам привет из Украины.

2013.09.23 | 13:49

4
А почему тогда украинцi не любят русских? Развье вьi не славяне?

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини