Лидерът на кюрдите заплаши с край мирния процес

  • 30 юли 2013 12:04

  • 2270
  • 5
Лидерът на кюрдите заплаши с край мирния процес
©

Кюрдската работническа партия (ПКК) може да напусне преговорите с турското правителството на Реджеп Тайип Ердоган, пише в. Хюриет.

Лидерът на забранената политическа формация каза на сестра си Фатма, че ако не се излезе от безизходицата ПКК ще напусне масата на преговорите и само ще наблюдава. Излежаващият доживотна присъда по този начин реагира на отказа на кабинета в Анкара да му бъде дадена възможност за пресконференция от затвора Имралъ. Йоджалан поиска да направи изява, за да бъдат ускорени действията на правителството за по-бързото решение на кюрдския въпрос. Вицепремиерът Бюлент Арънч посочи, че кабинетът не вижда юридическо основание Йоджалан да даде пресконференция.

В същото време лидерът на легалната и парламентарно представена Партия на мира и демокрацията (ПМД), която защитава позициите на кюрдите в Меджлиса, Селяхаттин Демирташ заяви, че вместо сегашната централизирана държавна структура с 81 вилаета, Турция може да се раздели на 20-25 района със засилени правомощия на местната власт, пише в. Милиет. "Това не е искане за автономия, а необходимост от нов модел за регионално управление и развитие. Не може да се каже, че кюрдите нямат право на своя собствена държава, но днес живеещите в Турция кюрди искат да използват тези свои права в рамките на един съвместен живот”, посочи той .

Последвайте канала на

Валери Зайцев
2270 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Иван

2013.09.09 | 20:41

5
СМЪРТ ЗА ВСИЧКИ ТУРСКИ МАЙМУНИ.ЩЕ ИМ ШИБАМ МАЙЧИЦИТЕ .СМЪРТ

2013.09.09 | 20:39

4
кой си ти бе? кого плашиш? палячо смешен :D долен терорист
Canada

2013.09.09 | 20:38

1
Пкк се финансира от враговете на Турция!От 30 години наливат пари на кюрдите обаче турската държава и икономика върви напред с пълна сила.Който е смее последен се смее най-добре.

2013.09.09 | 20:39

3
Приятелю, когато България беше най-добре, а вие имахте специални права, пак готвехте бунтове. Това обяснява ли ти колко зависи от икономиката нещо?
айде

2013.09.09 | 20:39

2
Турците може да са поредната страна станала жертва на правилото че който копае гроб често сам пада в него. Финансираха и подклаждаха всякакви движения и "борци" за свобода у съседите си без да си помислят че това може да им се върне като бумеранг

Добави коментар

Водещи новини