Стотици арестувани в Истанбул

  • 24 юли 2013 09:18

  • 1076
  • 0
Стотици арестувани в Истанбул
©

715 души са били задържани по време на протестите в Истанбул, предаде местният канал Ен Ти Ви.


Прокуратурата в най-големия турски град публикува данни за своята работа от края на май до вчера. Арестуваните по време на масовите протести в града в защита на каузата за парка Гези на площад Таксим. 41 от задържаните по решение на съда са останали в ареста. След обжалване на по-горна инстанция 10 души от тях са освободени. Отделно от това на 57 от задържаните демонстранти е наложена мярка за неотклонение подписка. Освен това обвинението разследва 110 случая на обидни или подобни на тях публикации в пресата и социалните медии към представители на висшето държавно ръководство.

В същото време министерство на вътрешните работи в Анкара Муамер Гюлер е изпратил заповед до окръжните полицейски управления в страната. В инструкцията се посочва, че служителите на реда трябва по-внимателно да използват следните средства средства по време на масови демонстрации - сълзотворни капсули, полицейски и електрошокови палки. В указанията се забранява стрелбата с пушки с газови капсули на разстояние по-малко от 40 метра от протестиращите, както и използването палки и други подобни средства, изработени от материали, нерегламентирани в наредбите и правилниците за дейността на полицията. Обръща се внимание на полицаите постоянно да следят за обстановката на протестите и да не допускат цивилни лица да малтретират демонстранти. Освен това с указанията се задължават и цивилните полицаи да носят опознавателни полицейски жилетки, когато са ангажирани в полицейска акция на различни митинги.

Инструкцията на силовото ведомство идва след като Европейският съд по правата на човека постанови вчера правителството на Реджеп Тайип Ердоган да изплати парично обезщетение на пострадала при демонстрация туркиня.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1076 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини