Турски министър се отрече от еврейския заговор

  • 03 юли 2013 09:22

  • 1149
  • 0
Турски министър се отрече от еврейския заговор
© gettyimages

Турският вицепремиер Бешир Аталай отрече да е обвинявал евреите в организиране на протестите, пише в. Хюриет.

Заместникът на на премиера Реджеп Тайип Ердоган по-рано заяви, че еврейската диаспора заради завист към икономическото развитие на Турция е организирала протестите. Изказването на министър предизвика остра реакция сред общността и по-късно Аталай се отрече от думите си. В официално съобщение на кабинета в Анкара пише: Министър Аталай никога не е имал намерението да обижда която и да е било религиозна група, допълва изданието.

Междувременно адвокати в пристанището Измир изразиха протеста си по повод задържаните блогър. Юристи от града посочват, че само в този град задържани заради участие в социалните медии общо 38 души са престояли в полицията по 36 часа без съдебно решение или прокурорска заповед, предаде ДХА. Адвокат Сема Пекдаш обърна внимание и върху внесения в парламента десети петгодишен план за развитие на Турция, в който се предвиждат мерки за „намаляване на отрицателното въздействие на социалните медии и интернет върху семейството”, които дават сигнали за замисляната цензура на социалните медии. Освен това проектът за промени на закона за Националната разузнавателна организация (МИТ) и на други подобни закони вероятно ще дадат на МИТ много повече правомощия за провеждане на операции срещу вътрешни заплахи, без да са получили за тях съдебно разрешение, посочва адвокатът от Измир.

Освен продължаващите повече от месец протести, започнали срещу строежа на мол в Истанбул, днес се очакват демонстрации и в Сивас. Шествието е организирано по повод 20-та годишнина от убийството на 33-ма интелектуалци от религиозното малцинство алевити и двама работници в хотел, които загинаха при палеж в източния град.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1149 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини