Полицията в Турция е арестувала 300 деца

  • 27 юни 2013 22:25

  • 1101
  • 0
Полицията в Турция е арестувала 300 деца
©

Най-малко 294 деца са били задържани по време на демонстрациите в Турция за парка „Гези”, а 17-годишно момче е било ранено, съобщава в. „Хюриет дейли нюз”, като се позовава на доклад на асоциацията „Гюндем чоджук” за нарушения на правата на децата в периода 28 май - 25 юни.

Според доклада при протестите са били арестувани 78 деца в Анкара, 35 - в Истанбул, 130 - в Адана, 34 - в Измир, две - в Кайсери и 15 - в Мерсин. В документа се съобщават също за случаи на деца, изложени на действието на сълзотворен газ, водни струи и звукови бомби, както и за случаи, при които деца са били бити с палки.

Някои деца са били задържани под арест в рамките на борбата срещу тероризма, се казва в текста. 17-годишен ученик пък е бил ранен с куршум в гърба на площад „Таксим” на 1 юни, посочва vesti.bg.

В полицейски протокол е било отбелязано, че куршумът е предаден за балистична експертиза. Семейството е подало обвинения, след като било установено, че куршумът е изстрелян от полицията.

Междувременно стана ясно, че управляващата ислямо-консервативна партия ще внесе в парламента проектозакон, променящ спорен текст от вътрешния правилник на въоръжените сили, използван многократно за оправдаване на военните преврати в страната, предаде АФП, като се позовава на турския вицепремиер Бекир Боздаг.

В края на май Турция бе обхваната от безпрецедентни безредици. Всичко започна от палатков лагер, който протестиращи издигнаха в парка „Гези”, близо до площад „Таксим” в Истанбул, в знак на протест срещу плановете за застрояване на една от малкото останали зелени площи в града. Протестите бързо обхванаха и други градове. Шествия на недоволни имаше в Измир, Анкара и други турски градове.

В турската столица силите на реда употребиха сълзотворен газ срещу демонстранти, които се опитаха да организират митинг пред парламента. Правозащитната организация Амнести интернешънъл осъди действията на полицията, като я обвини в прекомерна употреба на сила.

Международни наблюдатели коментират, че много от демонстрантите са на улицата не заради екологичната кауза, а в знак на протест срещу Ердоган и неговата умерена ислямистка партия, които те обвиняват в авторитаризъм и прокарване на нормите на исляма в светската държава.

Последвайте канала на

Novini.bg
1101 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини