Турските съдии няма да слушат правосъдния министър (обновена)

  • 26 юни 2013 10:04

  • 1156
  • 0
Турските съдии няма да слушат правосъдния министър (обновена)
©

Турският министър на правосъдието няма да има право на глас в Съвета на съдиите, пише в. Хюриет.

Днес депутатите в парламента се разбраха за важни промени в конституцията, касаещи съдебната власт. Постигнато е частично съгласие да бъде премахнат Висшият съвет на съдиите и прокурорите и на негово място да бъдат създадени два нови съдебни органа –
Съвет на съдиите и Съвет на прокурорите.

Съветът на съдиите ще се състои от 11 членове и сам ще си избира председател от своя състав. Наблюдението и разследването на дейността на съдиите ще става само с разрешение на председателя на съвета от намиращи се на негово разположение съдебни инспектори. Министърът на правосъдието, когато прецени, може да участва в заседанията на съвета, но без право на глас. Депутатите от управляващата Партия на справедливостта и развитиетона премиера Реджеп Тайип Ердоган  обаче подписаха с особено мнение записания израз за „лишаването от правото на глас на министъра на правосъдието”. Съветът на прокурорите ще се състои от 7 членове и негов председател ще бъде министърът на правосъдието.

Депутатите в Меджлиса също така решиха, че няма да излизат в годишен летен отпуск, която трябваше да започне на 1 юли. В програмата на законодателите през първите дни на следващия месец са включени избиране на ново ръководство на парламента и приемане на стратегия за икономическо развитие на страната до 2018 г. 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1156 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини