Специалист: Демокрацията в Турция е под въпрос

  • 03 юни 2013 07:14

  • 2658
  • 5
Специалист: Демокрацията в Турция е под въпрос
©

Вчера следобед имаше известно затишие на истанбулския площад "Таксим". Имало е протести, но те са преминали мирно и спокойно. Снощи, въпреки дъжда, много демонстранти се отправиха към офиса на Реджеп Тайип Ердоган, хвърляха камъни, бутилки и скандираха: "Ердоган, отивай си! Не те искаме!". Отново срещу хората е използван сълзотворен газ от страна на полицията. Имаше и много ранени граждани. Така картината в южната ни съседка обрисува Нахиде Дениз пред БНТ.

Към информациите за смъртни случаи при протестите в социалните медии трябва да се подхожда много внимателно, защото досега те не се потвърждават. Но има много ранени и над 1000 задържани, подчерта тя.

Протестите се разраснаха в голяма част на страната, дори в по-малките градове. Започнали като демонстрации срещу един екологичен проблем, те взеха политически обрат, но не може да се прави паралел с Арабската пролет, уточни Дениз.

По думите й, е вярно, че турските телевизии са предизвикали недоволството на хората. Информационната завеса е била снета от правителството. Такава имаше и преди няколко месеца. Това е един от акцентите на протестите.

Ердоган е на власт от 2002 г. и той направи много за икономиката на страната, като доходите на домакинство скочиха три пъти. Но неговите идеи за ислямизирането на обществото предизвикаха обществено недоволство. Решенията му в сектор екология също предизвикаха неодобрението на хората, допълни тя.

По думите на преподавателя по право Христо Христов, протестите в Турция са спонтанни. Първоначалните демонстрации отключиха реакция, която показва, че те нямат представителство, допълни той.

Има сериозно разделение в турското общество между тази част граждани на Република Турция, които, удовлетворени от икономическото развитие, подкрепят Ердоган, и немалка част, които се противопоставят на пълзящия автолитаризъм. Турция е демократична държава, но има сериозен проблем. Употребата по подобен начин на сила много сериозно поставя въпроса дали не се клатят основите на демокрацията, подчерта той.

По думите на Димитър Бечев от Европейския съвет за външна политика, в Турция има една власт, която е непоклатима вече десет години. Няма как да не избият подобни проблеми, но битката той не е между ислямизъм и светска държава, а относно гаранцията за правата на човека.

Европейският съюз в последно време загуби влиянието си над Турция. Авторитетът му се разми и поради разделението в Европа, и поради стихналите преговори за членство на Турция в ЕС.

Отслабване на авторитета на Ердоган и засилване на влиянието на Гюл в партията - до това ще доведат протестите.

Според мен случилото се сега няма да ускори присъединяването на страната към ЕС, каза Христов. Тези протести идват и да ни покажат, че демокрацията не е просто управление на базата на избор през четири години. На първо място в една демокрация стоят зачитането на правата на хората - това е проблемът на Турция в днешни дни. Но се вижда, че има силно гражданско общество в страната, заключи специалистът.

 

Последвайте канала на

2658 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2013.06.05 | 00:00

5
Генералите и полковниците мълчат. Какво ли ще кажат като проговорят и дали ще говорят?

2013.06.05 | 00:00

4
Ердоган май ще последва приятелчето си Боко на бунището на историята.

2013.06.04 | 22:40

3
Турция се готви за война на северозапад, след като приключи с ПКК, иде ред на България и Гърция.

2013.06.04 | 22:39

2
nqma da e skoro
3

2013.06.04 | 13:13

1
По-скоро ПКК ще приключи с Турция имайки впредвид колосалните провали на турската армия в Кюрдистан.

Добави коментар

Водещи новини