Сърбия одобри споразумението за помирение с Косово

  • 27 април 2013 07:53

  • 1492
  • 0
Сърбия одобри споразумението за помирение с Косово
©

Сръбският парламент одобри с голямо мнозинство тази вечер постигнатото с посредничеството на Европейския съюз споразумение за нормализиране на отношенията с Косово, предаде БТА, позовавайки се на ДПА.

Всички големи партии подкрепиха сделката. Споразумението бе одобрено от 250-членната Народна скупщина със 173 гласа "за" при
24 "против".

Нормализирането на отношенията с Косово бе поставено от ЕС като предварително условие за приближаване на Сърбия към членство в съюза.

Залогът на споразумението е "да бъде или да не бъде, не само за (сърбите) в Северно Косово, но и за самата Сърбия", предупреди преди гласуването премиерът социалист Ивица Дачич.

Той се аргументира, че ако Сърбия не се съгласи да нормализира своите отношения с бившата си провинция, ще се превърне в "европейска Северна Корея".

В отговор на критиките, че неговото правителство е продало Косово, за да си осигури дата за започване на преговори за членство в Европейския съюз, Дачич подчерта, че постигнатата договореност не означава, че Сърбия признава бившата си провинция за независима държава.

Белград и Косово сключиха споразумението миналия петък след повече от две години преговори под егидата и под натиска на ЕС. В понеделник Европейската комисия препоръча съюзът да започне преговори за присъединяване на Сърбия и за подписване на Споразумение за стабилизиране и асоцииране с Косово.

Косовският парламент вече одобри споразумението в нощта на неделя срещу понеделник.

Последвайте канала на

1492 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини