Турция и Гърция подписаха 25 споразумения

  • 04 март 2013 20:17

  • 1570
  • 1
Турция и Гърция подписаха 25 споразумения
©

Премиерите на Турция и Гърция, Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва и Андонис Самарас, подписаха 25 споразумения, информира БНР.

Това стана при днешното посещение на Самарас в Истанбул. Той стана първият гръцки правителствен ръководител, който след 8 години официално посети Турция. 10 министри и 90 бизнесмени придружават Самарас. Двамата премиери участваха във  второто заседание на Съвета за стратегическо сътрудничество на високо равнище Турция-Гърция, което се проведе в Истанбул. Двете страни възнамеряват в кратък срок да увеличат двойно взаимния стокообмен, за да достигне 10 млрд. долара.

Турция е готова да окаже помощ на Гърция за преодоляване на икономическата криза, която разтърсва страната. Стабилността на съседна Гърция е толкова важна за нас, колкото е важна стабилността на Турция, заяви турският премиер Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва след разговора с гръцкия си колега. Разговорът между двамата продължи повече от  час. Ердоган допълни, че въпреки различията, които страните имат по редица въпроси, е възможно те да бъдат разрешени по пътя на диалога. Един от главните проблеми е кипърският и ние искаме вече да го погребем в историята, каза Ердоган. Самарас разговаря и с турския президент Абдуллах Гюл.

Между Турция и Гърция бяха подписани общо 25 споразумения, отнасящи се до банковото дело, земеделските производства, лечебната индустрия, туризма и други сектори. Самарас, изрази задоволство от проведените ”полезни и конструктивни разговори“ и подчерта, че е дошло времето за разрешаване на кипърския проблем. В Истанбул се състоя голям турско-гръцки бизнес форум с участието на много бизнесмени от двете страни.

За разлика от бизнесмените обаче, в Истанбул нямаше представители на гръцките медии поради стачката на журналистите там срещу съкращаването на доходите и уволненията. Само екип на гръцката държавна телевизия придружаваше гръцкия премиер.   

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1570 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
7

2014.11.22 | 18:54

1
бравооооо на Турция и на Гърция така трябва да е напрет

Добави коментар

Водещи новини