Турция е похарчила над 600 милиона долара за сирийските бежанци

  • 08 февруари 2013 16:06

  • 798
  • 0
Турция е похарчила над 600 милиона долара за сирийските бежанци
©

Турция досега е похарчила над 600 милиона долара за сирийските бежанци, заяви турският премиер Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от турския вестник "Хюриет".

Ердоган, който говори пред журналисти на връщане от обиколката му в Централна Европа, посочи, че Анкара ще продължи "политиката на отворени врати" спрямо сирийците. Той добави, че в бъдеще може да бъдат построени още лагери за бежанците. Турският министър на финансите Мехмет Шимшек днес уточни, че от похарчените за сирийските бежанци над 600 милиона долара турското правителство е отпуснало 610,5 милиона турски лири (344 милиона долара), а местните власти са дали останалите средства, съобщава Ройтерс. Турция стана един от най-яростните критици на сирийския президент Башар ал Асад и в страната бяха разположени системи за противоракетна отбрана "Пейтриът" с цел защита от евентуални ракетни нападения от Сирия.

В Турция в момента са регистрирани над 177 хиляди бежанци в 16 лагера, но още десетки хиляди сирийци са преминали на турска територия и пребивават у роднини или живеят под наем или в хотели. Турското правителство се оплака, че международната помощ, изпратена в Турция за сирийските бежанци, е била едва 35 милиона долара.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
798 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини