Косово отмени посещение на сръбския президент

  • 07 януари 2013 06:21

  • 702
  • 0
Косово отмени посещение на сръбския президент
©

Косовските власти не разрешиха посещение на сръбския президент Томислав НиколичТомислав Николич Томислав Николич - сръбски политик и президент на страната Роден на 15 февруари 1952 в в неселената със сърби част, предаде AFP.

Николич трябваше да присъства на меса в православен манастир, но не бе допуснат в страната, обявила едностранно независимост от Сърбия през 2008 година, пише news.bg.

Решението на Прищина идва като отговор на сръбска забрана косовски власти да посещават албанците в Сърбия.

Според изявление на Косово, те ще позволят на Николич да премине границата, когато тази забрана бъде отменена.

Миналата година бе съобщено, че новата държавна стратегия на Сърбия към Косово ще се заключава в стремеж за образуване на териториална и административна автономия в северната част на Косово, където предимно живеят сърби.

По този начин сръбските власти възнамеряват да търсят разделение на Косово по примера на Босна и Херцеговина, където практически има самостоятелно държавно образование (ентитет) - Република Сърбия със свой президент и правителството.

Белград все още не възнамерява да признае независимостта на Косово.

На тази основа Сърбия ще провежда всички бъдещи преговори с Косово за постигане на споразумение. Документът е одобрен от президента и правителството и скоро ще бъде предаден за разглеждане от страна на парламентарните групи и косовските сърби.

Косово обяви независимост през 2008 година. Новата страна е подкрепяна от САЩ и водещи страни от ЕС. 90% от населението ( 2 млн. души) на Косово е от албанци, а 10%- сърби и други малцинства.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
702 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини