Македония: България май се опитва да се пазари с ЕС

  • 02 януари 2013 08:47

  • 3611
  • 10
Македония: България май се опитва да се пазари с ЕС
©

Дали България с блокирането на Македония в ЕС се опитва да се пазари със страните-членки за свои интереси, като на пример, получаването на зелена светлина за приемане в Шенген, пише днес македонският ”Утрински весник”. Според изданието анализатори имали различни мнения по въпроса.

„България иска да получи международна видимост и легитимност защото нейният имидж в Европа е негативен. Или, погледнато по-различно: Чуваме как ЕС поръчва „ако Сърбия стане член на ЕС ще бъде лидер в региона...“ или „Гърция ако го реши спора с Македония ще бъде лидер в региона“... България никога не била посочена като „добър пример“ за нещо. Затова тяхната политика сега е инициирана от необходимостта да направят нещо, за да получат важност”, заявил професор Стево Пендаровски. Според него македонско-българските проблеми не са нерешими, нито сложни, като спора между Словения и Хърватия за границата. Затова той не вижда причина за българската блокада в междудържавните въпроси. Бившият посланик на Македония в България, Георги Спасов от друга страна смята че причините не са в пазарлъка с ЕС, а в предизборния период.

„Във време когато беше повече от ясно, че Македония няма да получи дата за преговори може би настоящето българско ръководство сметнало, че е по-добре да направи по-голямо сближаване с Гърция и тази своя подкрепа на гръцката позиция да превърне в подкрепа от Гърция или от гръцки бизнесмени за настоящите управляващи в България за следващите избори”, заявява Спасов.

Българският евродепутат Андрей Kовачев в изявление за „Дневник“ е отхвърлил твърдението, че София иска да покаже сила в ЕС давайки подкрепа за гръцкото вето.

"Не знам от къде идва това заключение. България не наложи вето на Македония. Факт е, че заключенията на Европейския съвет са приети единодушно от всички страни-членки на ЕС. Ако е вето, тогава е от всички 27 страни-членки”, заявил Kовачев.
Според него България би искала да има отлични отношения с Македония, посочвайки като пример отношенията между Кипър и Гърция или Румъния и Молдова.

„Европейската интеграция успя да смири старите противници, както Франция и Германия, убеден съм че европейската интеграция ще успее да преодолее и несъгласията между нас, заради стереотипите. Вие журналистите от двете страни на границата, сте основни играчи в този процес”, заявил Ковачев. Той изтъква, че историята вместо да ни свързва в момента ни разделя „не пропускайки да повтори позицията на България, че Македония е тази, която не ги поддържа добросъседските отношения”, пише вестникът.

Последвайте канала на

Десислава Станева
3611 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар

2014.01.16 | 00:13

9
БЪЛГАРИЯ НЕ СЕ "ПАЗАРИ" С ЕС, ЗАЩОТО Е ЧЛЕН НА ЕС! А Е ЧЛЕН НА ЕС, ЗАЩОТО Е ИЗПЪЛНИЛА ВСИЧКИ УСЛОВИЯ ЗА ПРИЕМАНЕ В ЕС И СИ ПЛАЩА ЧЛЕНСКИЯ ВНОС. АКО ТОВА В СКОПИЕ НЕ МОГАТ ДА ГО ПРОУМЕЯТ, ЗНАЧИ НАИСТИНА НЕ СА ЗА ЧЛЕНСТВО В ЕС. НЕКА ЗРЕЯТ.
12

2014.01.16 | 00:14

10
kakvi usloviya na es ste izpılnili çe gi mrazite siganite tursite i makedonsite tova lie usloviyata na es . ne zatova ste v es a zaştoto ste hristiyani i sayuza vie hristiyanski no şe si mrete gladni tova şe potopıt na bılgarite şe se izstriete ot fiziçeskata karta kakto veçe si poçnahte ot vatre s selata vi izstrivat se edin po edin
f

2013.06.24 | 01:55

8
тез, които не познават пу6калата и не знаиат 6то е лаино замразено на огнева то4ка- да мириасат...../ БГ има необходимост от тез, кои не гледат в га6тите си- а в/в врага отпреде им.
УИКИПЕДИЯ

2013.06.24 | 01:54

5
Числеността на армията е около 12 000 души. Най-големият клон са сухопътните войски. През годините Македония получава военна помощ главно от България. Пример за това са близо 100 танка Т-55, миномети "Тунджа", МТ-ЛБ, автомати, ПЗРК и боеприпаси. По време на конфликта край Тетово Украйна също помага на Македония с продажба 31 танка Т-72, вертолети Ми-24 и четири щурмовика Су-25 (последните впоследствие продадени на Грузия).
Овчарчето Калитко

2013.06.24 | 01:55

7
Ние, селянчетата, като чуем думата/глагола "подпомагам" и се сещаме за Закона за подпомагане на земеделските производители в България. Мани - гулем смех, ама поне дават по некой леФ, дето преди това са ти го изкарали през ...носа:))) А как България "подпомогна" Македония в тая сфера/така де, когато и беше упрело яйцето на гъзъ/ - продаде и купища желязо, приготвено за скраб...тези танкове - Т- 55, също както ветерана от ВСВ - Т-34, още преди 25-30 години бяха обречени да се превърнат в бункери и опорни огневи точки по границата с Турция и Гърция/отиват някъде там, окопават се...и стрелят срещу "вразите зли", докато им свършат боеприпасите ...и после - екипажите "дим да ги няма":))) Автоматите "Калашников" - вярно, едно от най-добрите полеви оръжия ...ама какво стана - събраха всичките потрошени и очукани оръжия от граничарите и ги пробутаха на макетата за 1 милион долара ... Та, има защо да ни ругаят "макетата" - защото "плямпането в общественото пространство" може и да изглежда безплатно, ама "сиренето" е с пари:)))
Alex

2013.06.24 | 01:54

3
Интересно какво ще кажат за Франция, защото тя ни подкрепя в това отношение.
232

2013.06.24 | 01:55

6
Франция прокарва мнение на Сърбия

2013.06.24 | 01:54

4
ПРОЧЕТЕТЕ В УИКИПЕДИА . МАКЕДОНИЯ Е ИМАЛА 4 БР ТАНКА И 10 000 ДУШИ АРМИЯ :))))) Добре ,че сме били ние да им дадеме 100 Т-55 танка И ПАК СА НЕДОВОЛНИ БЕ

2013.06.24 | 01:54

2
Комплексарчета
bebo

2013.06.24 | 01:53

1
Тези македонци все търсят под вола теле ---ами няма да има ЕС за тях и за какво им е ---Христос е техен ---така че ще им помага той

Добави коментар

Водещи новини