В Турция призоваха за ограничаване на продажбите на оръжия

  • 23 декември 2012 08:05

  • 1190
  • 0
В Турция призоваха за ограничаване на продажбите на оръжия
©

Плановете за ограничаване на продажбите на оръжия в САЩ след неотдавнашната стрелба в училище доведоха до призиви за подобна мярка и в Турция, съобщава електронното издание "Хюриет дейли нюз".

Голямото нарастване на броя на пистолетите в Турция е "рецепта за бедствие", заяви група, която призова лидерите в Анкара и Вашингтон да сложат край на притежанието на оръжие след кръвопролитието в САЩ миналата седмица.

Председателят на Фондация "Умут" ("Надежда") Назире Дедеман Чагатай изпрати писма до турския премиер Реджеп Тайип Ердоган и до американския президент Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият, в които призова да приемат правни разпоредби, ограничаващи продажбата на оръжия.

В писмото до Ердоган Чагатай посочва, че проектозакон за оръжията е бил изоставен през 2009 г., след като бил одобрен в парламентарните комисии, и призовава премиера да се върне към този въпрос.

 20 милиона пистолета се притежават от частни лица в Турция, като само 2,5 милиона от тях са законно притежавани, според доклад на фондацията, призоваващ правителството да ограничи правото на лично оръжия.

Фондацията "Умут" е основана от Чагатай, след като синът й Умут Дедеман, наследник на известния хотелиер Дедеман, беше застрелян в тийнейджърска възраст от приятел през 1993 г.

На 14 декември в градчето Нютаун в щата Кънектикът 20-годишният Адам Ланза застреля 26 души, от които 20 деца на възраст между 6 и 7 години, в началното училище "Санди Хук".

Последвайте канала на

БТА
1190 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини