Холандия е отговорна за Сребреница

  • 05 юли 2011 12:52

  • 4081
  • 1
Холандия е отговорна за Сребреница
© gettyimages

Това реши съд в Хага, предаде Би Би Си.

Контингентът от европейската държава охранявал града под егидата на ООН, когато сръбските паравоенни формирования, ръководени от Ратко МладичРатко Младич Ратко Младич - сръбски военен. Роден на 12 март 1942 г. в  Босна и Херцеговина. Началник щаб на, нахлули в града и избили около 8000 мъже и момчета, изповядващи исляма.

"Съдът постанови, че Кралство Нидерландия е отговорно за смъртта на тримата души, защото военните не са извели хората, както е трябвало да постъпят", каза говорителка на съда. Делото бе заведено от роднини на Ризо Мустафич, електротехник към холандския батальон и преводача Хасан Нухатович, който загубил баща си и брат си след падането на града.

Правителството в Амстердам бе ответник по няколко подобни процеса. То винаги отговаряше, че частите от Холандия са били изоставени от колегите от корпуса на световната организация. По-ниска инстанция през 2008 г. постанови, че държавата не е виновна за смъртта на босненските мюсюлмани, наети от холандските части, защото военните работили под мандата на ООН.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
4081 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
петър

2017.10.15 | 20:49

1
един ден ще им бъдат издигнати паметници на гордите сърби и осъдените днес военнослужещи историята се повтаря наглоста на мюсулманите е безгранична против съм зверското избиване на хора но ако не бяха те сега християни щяха да лежат в гробовете

Добави коментар

Водещи новини