Турският премиер: Ще направим лиразона

  • 05 ноември 2012 11:21

  • 913
  • 3
Турският премиер: Ще направим лиразона
©

Реджеп Тайип Ердоган обяви, че страната му може да създаде валутен съюз на основата на турската лира, пише Уолстрийт джърнъл.

Турският премиер посочи, че представители на членки на Европейския съюз са предлагали югоизточната ни съседка да създаде валутен съюз, подобен на еврозоната и той си съгласил с идеята. Има страни от ЕС, които ни казват: Ние сме против еврото и не искаме да влизаме в еврозоната. Политици от тези държави ни казаха директно, да не си помисляме да влизате в еврозоната, може да си направите свой валутен съюз, като вземете за основа турската лира. Турската лира бе смятана за една от най-слабите валути в света. Правителството в Анкара през 2005 г. извърши деноминация на валутата и лирата набра сила. Само от началото на тази година лирата се повиши с 5% спрямо американския долар. Турската икономика през последните 10 години отбелязва високи темпове на растеж. За 2011 г. ръстът е бил 8,5%, като страната се нареди на второ място след Китай.

Потенциалните партньори на Анкара, които биха могли да влязат в лиразоната, са Азербайджан и Иракски Кюрдистан. Приемането на чуждата валута би било голямо затруднение за тези две страни, коментира американското издание.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
913 3

Коментари 3

Добави коментар
xcvbv

2012.11.26 | 19:57

3
оххххх.... аман от имперски амбиции на тези жалки подобия на хора. Видяла жабата,че подковават коня,та и тя си вдигнала ноктите...
bai hui

2012.11.26 | 19:57

2
Какъв растеж, какви пет лева бе, резняк смотан? Печатате пари като вашите господари от Америка и се мислите за велики!Е“ете се отзад!

2012.11.26 | 19:56

1
Що за икономика е щом от 8% растеж за 2011, има спад за последното тримесечие на около 2%? Иначе, самите турци казват, че това е луда работа, дето Ердо ги ръси. Но за Турция е важно да вдига шум. Какво да прави човека - това че няма да го направи, не пречка да обещава

Добави коментар

Водещи новини