САЩ и Япония започнаха военни учения

  • 05 ноември 2012 09:32

  • 803
  • 0
САЩ и Япония започнаха военни учения
©

Токио и Вашингтон започнаха днес съвместно военно учение на територията на Япония. В маневрите, които ще продължат до 16 ноември, ще участват 37 хиляди японски и 10 хиляди американски военни, съобщи ИТАР-ТАСС.

Учението протича в района на ненаселен остров в японската префектура Окинава. Участниците ще тренират стоварване на морски и въздушен десант. Вчера японските сили за самоотбрана изпратиха към базата на САЩ Уайт Бийч на остров Окинава миноносци и крайцер с противоракетната система "Иджис", информира ДПА, като се позова на същата телевизия. Маневрите започват на фона на влошените отношения между Япония и Китай заради териториалния спор за островите Сенкаку (Дяоюй). Конфликтът се изостри през септември, когато правителството в Токио купи част от спорните острови от собствениците им - японски граждани. Според Пекин Япония цели по този начин да затвърди правата си над Сенкаку, посочва ИТАР-ТАСС.

Пекин изрази недоволство от общите маневри на Япония и САЩ. В края на октомври Китай заяви, че маневрите "повишават напрежението в региона", напомня руският електронен в. "Лента". Според "Ню Йорк таймс" заради спора за островите Япония и САЩ са внесли промени в програмата на учението, изключвайки планираната учебна операция за освобождаване на ненаселен остров, превзет от въображаем противник, добавя "Лента".

Последвайте канала на

БТА
803 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини