Производството на опиум в Югоизточна Азия нараснало двойно за 6 г.

  • 31 октомври 2012 09:03

  • 1690
  • 0
Производството на опиум в Югоизточна Азия нараснало двойно за 6 г.
©

Производството на опиум в Югоизточна Азия е нараснало двойно от шест години насам. Повишеното търсене на хероин в Китай и  другите страни от региона насърчава селяните в Мианма и Лаос да отглеждат повече мак, сочи доклад на ООН, цитиран от Франс прес.

Потребителите на опиати в Югоизточна Азия и Тихоокеанския регион вече са четвърт от целия световен пазар, се казва в разпространения днес доклад на Службата на ООН за борба с наркотиците и престъпността. Само в Китай има един милион хероинови наркомани и те консумират повечето от тази дрога в региона. След поскъпването й през 2011-2012 г. маковите площи в Лаос са нараснали на 6800 хектара - с 66 на сто, а в Мианма, втория световен производител след Афганистан, със 17 процента - на 51 000 хектара, твърдят експертите на ООН.

"Като цяло посевите на опиумен мак в региона са се увеличили двойно от 2006 г. насам", независимо че според Лаос, Мианма и Тайланд тези страни са унищожили през 2012 г. към 25 000 хектара, добавят те. Според агенцията на ООН Мианма и Лаос са произвели тази година опиум за 431 милиона долара - с една трета повече от предходната. Цената на килограм при производителя е стигнала 1800 долара в Лаос и 520 долара в Мианма. Нараснал е и броят на домакинствата, заети с отглеждане и обработка на опиумни култури - в Лаос те вече са 38 000, а в Мианма - 300 000. Селяните в Мианма, особено в североизточните региони, няма да се откажат от отглеждането на мак, освен ако намерят някакъв друг поминък, заключават авторите на доклада.

Мианма прилага план за изкореняването на опиумните посеви до 2014 г. но сателитни снимки, наблюдения от хеликоптер и на терена показват, че тази цел едва ли ще бъде постигната. След разпадането на хунтата в Мианма през 2011 г. страната предприе серия от зрелищни реформи, но през септември т. г. САЩ констатираха "явния й провал" в тази сфера и я оставиха в "черния списък" на държавите, свързани с наркотрафика, добавя АФП.

Последвайте канала на

БТА
1690 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини