Южна Корея забрани пускането на позиви над Севера

  • 22 октомври 2012 10:57

  • 1226
  • 0
Южна Корея забрани пускането на позиви над Севера
©

Южнокорейската полиция днес забрани на активисти да пуснат агитационни позиви над строго охраняваната милитаризирана граница със Северна Корея след като миналата седмица Пхенян заплаши да нанесе удар, ако акцията се осъществи, съобщи Ройтерс.

Полиция и военни блокираха изходите на магистралата към мястото за пускане близо до демилитаризираната зона, разделяща бедния Север от богатите им съседи, за да попречат на активистите да пуснат във въздуха балони с листовки, които разобличават Пхенян. В петък Северът предупреди, че ще обстрелва пусковото място близо до границата си, ако позивите се появят на негова територия.
"Южнокорейският президент И Мюн Бак се е събудил тази сутрин и се е изплашил от някакво хлапе (севернокорейския лидер Ким Чен Ун), и е решил да ни спре", каза организаторът на проявата Пак Сан Хак, когато се изправи пред полицията на магистралата.

Бегълци и противници на Северна Корея често пускат балони с агитационни материали и пари през границата. Петъчното предупреждение за "безпощаден военен удар" беше най-острото от месеци и първото, откакто Ким Чен Ун пое властта през декември 2011 г., отбелязва Ройтерс.

Последвайте канала на

БТА
1226 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини