Япония строи нова АЕЦ за първи път след аварията във "Фукушима"

  • 02 октомври 2012 06:55

  • 411
  • 0
Япония строи нова АЕЦ за първи път след аварията във "Фукушима"
©

В Япония за пръв път след аварията на „Фукушима-1” ще бъде построена нова атомна електроцентрала. Компанията оператор „Джей пауър” е взела решение да възобнови строителството на станция „Ома” в префектура Аомори, което беше преустановено след събитията от март 2011 г., съобщи пред ИТАР-ТАСС официален представител на компанията. Той посочи, че работата на обекта вероятно няма да може да започне през тази зима.

Решението да се възобнови строителството на АЕЦ „Ома” е било взето, след като компанията-оператор е получила за това съгласието на местните власти. В понеделник министърът на икономиката, търговията и промишлеността на Япония Юкио Едано заяви, че станцията няма да започне работа преди да премине проверка от специална правителствена комисия.

Строителството на обекта е започнало през 2008 г. и е било планирано да бъде завършено до ноември 2014 г. След аварията на АЕЦ „Фукушима-1”, предизвикана от разрушително земетресение и цунами, строителството беше преустановено, въпреки че тогава вече е била изпълнена 40% от работата.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
411 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини