Първа жертва на тайфуна Джелават

  • 30 септември 2012 21:22

  • 1225
  • 0
Първа жертва на тайфуна Джелават
©

Тайфунът Джелават, който връхлетя над територията на Япония, взе днес първата си жертва в южната префектура Окинава.

Пострадалите от стихията са повече от 160, съобщи ИТАР-ТАСС. Мощният тайфун достигна основния остров Хоншу и се приближава към района на столицата Токио със скорост над 50 км/ч. В централните райони на страната на над 140 000 души е препоръчано да се евакуират, но хората не бързат да напускат домовете си. Тъй като Джелават се движи по крайбрежната линия, националното метеорологично управление на страната предупреди за опасност от вълни с височина над 5 метра, а местните власти предупредиха жителите да се отдалечат колкото може повече от морето.

В Токио стихията се очаква след полунощ. Метеоролозите прогнозират валежи до 400 мм и бурен вятър. В столицата вече вали, а поривите на вятъра чупят клони на дърветата и преобръщат паркираните на улицата велосипеди. В южната част на страната заради стихията са отменени над 500 въздушни полета и е нарушен железопътният трафик. Вчера без ток останаха близо 180 000 домакинства на остров Окинава.

Джелават е третият мощен тайфун над Япония през последния месец. Двата предишни - Болавен и Санба - предизвикаха наводнения в южните части на страната и оставиха без електричество десетки хиляди домакинства. Джелават е името на разпространена в Малайзия пресноводна риба.

Последвайте канала на

БТА
1225 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини