Плик с куршум получиха китайски дипломати в Токио

  • 28 септември 2012 10:45

  • 499
  • 0
Плик с куршум получиха китайски дипломати в Токио
©

Неизвестни лица изпратиха в китайското посолство в Токио плик с куршум от бойна пушка, съобщи японската полиция, цитирана от ИТАР-ТАСС.

Към пратката не са приложени писма, но като подател на плика е посочен Йошихико Нода - днешният министър-председател на Япония. Според органите на реда това е опит за сплашване, предприет от активисти на крайнодесни организации във връзка с неотдавнашното изостряне на отношенията между Токио и Пекин заради териториалния спор за островите Сенкаку (Дяоюй). Полицията е съобщила, че полага максимални усилия, за да установи истинския изпращач на плика.

Конфликтът за архипелага, наричан в Япония Сенкаку, а в Китай - Дяоюй, се изостри, след като през септември Токио купи островите от частните им собственици. Това предизвика в Китай масови антияпонски протести, съпроводени с погроми. Дипломатическият скандал предизвика проблеми в двустранните икономически връзки. Ред японски предприятия в КНР спряха да работят от съображения за сигурност, а китайските митници забавиха освобождаването на стоки - внос от Япония.

Последвайте канала на

БТА
499 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини