Протестиращи студенти в Бангладеш поискаха оставката на президента

  • 23 октомври 2024 12:43

  • 120
  • 0
Протестиращи студенти в Бангладеш поискаха оставката на президента
© pixabay

Политическото напрежение в Бангладеш отново нарасна, след като голямо студентско движение призова президента на страната да подаде оставка заради коментарите му, които според тях са поставили под въпрос оставката на бившата министър-председателка Шейх Хасина, предаде Асошиейтед прес.

Очакваше се утре временното правителство да свика заседание на кабинета, на което да обсъди този въпрос. Организацията "Студентско движение за борба с дискриминацията", даде два дни на президента Мохамед Шахабудин да се оттегли.

Стотици протестиращи се събраха вчера в столицата Дака, а стотици други се опитаха да щурмуват президентския дворец. Полицаи и очевидци твърдят, че служители по сигурността са атакували протестиращите с палки и са използвали зашеметяващи гранати, за да разпръснат хората. Медии съобщават, че най-малко двама протестиращи са били ранени от куршуми.

Новите политически сътресения започнаха, след като по-рано тази седмица Шахабудин заяви пред бенгалоезичен вестник, че не е виждал писмото за оставка на Хасина, която през август избяга в Индия в разгара на студентско въстание.

Временно правителство, ръководено от нобеловия лауреат Мохамед Юнус, пое властта и състави правителство, след като на 5 август Хасина се оттегли. В интервюто си за вестник "Манаб Замин" Шахабудин заяви, че само е чул за оставката на Хасина, но не е видял истинското писмо - изявление, което разгневи ръководеното от Юнус правителство и студентските активисти и ги накара да поискат оставката му, пише БТА.

Почти три милиона души останаха блокирани при наводнения в Бангладеш

"Опитах се (да получа писмото за оставка) многократно, но не успях", каза той пред изданието във връзка със събитията от 5 август. 

Хасина избяга от страната, след като хиляди протестиращи се насочиха към официалната ѝ резиденция. В предишно обръщение към нацията на 5 август Шахабудин заяви, че Хасина е връчила писмото за оставката си на президента и че той го е получил.

Вчера около 200 протестиращи студенти се събраха пред паметник в Дака и обвиниха Шахабудин, че е сътрудник на "фашисткия" режим на Хасина.

В момента Хасина се намира в Индия, но ръководеното от Юнус правителство заяви, че ще поиска тя да бъде върната в страната, за да бъде съдена.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
120 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини