Южна Корея може да обмисли оръжейни доставки за Украйна

  • 22 октомври 2024 14:06

  • 962
  • 3
Южна Корея може да обмисли оръжейни доставки за Украйна
© Getty Images/Guliver

Южна Корея може да обмисли директни доставки на оръжия за Украйна като част от мерките за противодействие на военните връзки между Северна Корея и Русия, заявиха днес южнокорейски представители, след като обвиниха Пхенян, че изпраща войници да се бият в Украйна на страната на Русия, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14974

Миналата седмица южнокорейската разузнавателна агенция заяви, че Северна Корея е изпратила 1500 души от своите специални сили в руския Далечен изток за обучение и аклиматизация в местни военни бази, вероятно, за да се сражават във войната в Украйна.

Високопоставен служител в кабинета на президента Юн Сук-йол заяви, че се подготвят дипломатически, икономически и военни мерки при различни сценарии на военно сътрудничество между Пхенян и Москва, включително предоставяне на Украйна на смъртоносни оръжия, ако ситуацията се влоши.

"Бихме обмислили доставката на оръжия за отбранителни цели като част от тези сценарии, а ако изглежда, че те отиват твърде далеч, може да обмислим и офанзивна употреба", заяви президентският представител пред медиите.

Сеул, който се очертава като водещ производител на оръжие, е подложен на натиск от някои западни държави и Киев да предостави на Украйна смъртоносни оръжия, но досега се е съсредоточил върху изпращането на несмъртоносни оръжия за тази страна, включително оборудване за разминиране. Кабинетът на Юн Сук-йол обяви, че ще преразгледа възможността за предоставяне на оръжия на Украйна, след като през юни Северна Корея и Русия подписаха договор за взаимна отбрана, но казаното от висшия служител е най-активната позиция на Сеул по отношение на въоръжаването на Украйна.

Северна Корея изпрати летци в Русия, за да се учат да пилотират руски изтребители

Коментарът беше направен, след като Съветът за национална сигурност на Южна Корея проведе извънредно заседание, за да проучи възможностите за реакция във връзка с нарастващите военни връзки на Северна Корея с Русия. Съветът посочи, че Пхенян действа като "престъпна организация", изпращайки млади мъже да се бият като "наемници на Русия", докато в същото време пренебрегва изхранването на народа си и човешките права у дома.

"Нашето правителство призова за незабавно изтегляне на севернокорейските войски и ако настоящият военен сговор между Северна Корея и Русия продължи, няма да стоим безучастно и ще реагираме строго заедно с международната общност", се подчертава в изявлението.

Високопоставеният служител заяви, че екип от служители на разузнаването и отбраната ще посети централата на НАТО "в рамките на следващите дни", след като в телефонен разговор генералният секретар Марк Рюте поиска от президента Юн да изпрати делегация за засилване на обмена на информация, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
962 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Nazi SS

2024.10.22 | 16:07

3
Южна Корея ще даде оръжия на Украйна и Москва ще изгори до основи със много руски насрани скелети ха ха ха.
Ukraina55

2024.10.22 | 16:04

2
Южна Корея ще прати много оръжие на Украйна и много северно корейски и руски лаинари насрани ще станат на размазана диария по земята ха ха ха.
Z Z Z Z Z

2024.10.22 | 14:48

1
30 000 американски войника да се омитат от Южна Корея!

Добави коментар

Водещи новини