Протести в цяла Индонезия след отлагането на промените в Изборния кодекс

  • 22 август 2024 12:13

  • 124
  • 0
Протести в цяла Индонезия след отлагането на промените в Изборния кодекс
© Getty Images архив

Парламентът на Индонезия отложи днес утвърждаването на промените в Изборния кодекс, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че това е станало на фона на протести в много индонезийски градове срещу законовите поправки, за които се смята, че засилват политическото влияние на оттеглящия се от поста президент Джоко Видодо.

Пленарната сесия за приемане на промените беше отложена поради липса на кворум, заяви пред репортери депутатът Хабибурохман пред сградата на парламента.

Не е ясно дали парламентът ще се събере отново, за да приеме законовите поправки преди във вторник да започне регистрацията на кандидатите за регионалните избори. Промените биха обезсилили решение, взето от Конституционния съд по-рано тази седмица.

Поправките биха попречили на критик на правителството да се кандидатира за влиятелния пост на губернатор на Джакарта и биха проправили пътя на най-малкия син на Видодо да се кандидатира на изборите в Ява през ноември тази година.

Индонезия, третата по брой на населението демокрация в света, преживява тази седмица драматични политически събития към края на втория, последен мандат на сегашния президент, посочва Ройтерс.

Видодо омаловажи опасенията, като заяви вчера, че решението на Конституционния съд и обсъжданията в парламента са част от стандартния механизъм на контрол върху властта.

Бивш генерал е новият президент на Индонезия

Министърът на вътрешните работи от своя страна каза, че промените имат за цел да гарантират правната сигурност.

Повече от 1000 демонстранти се събраха днес пред сградата на парламента в Джакарта и в много градове в Ява, като някои от тях държаха плакати, обвиняващи Видодо, че е унищожил демокрацията. Властите използваха сълзотворен газ срещу демонстрантите в Семаранг, се вижда на кадри, излъчени от телевизия "Компас".

Правни експерти и политически анализатори описват борбата за власт в Индонезия като граничеща с конституционна криза.

Анализаторът по изборните въпроси Тити Ангрейни характеризира маневрите като несъобразяване с конституцията.

Уличните протести последваха вълна от критики в интернет, като в социалните мрежи се появиха сини плакати с надпис "Извънредно предупреждение“.

Рупията и основният борсов индекс в Джакарта се сринаха към обяд днес, засегнати от опасенията за протести, както и от и увеличаващия се дефицит по текущата сметка, предава БТА.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
124 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини