Посетителите в Япония през май надхвърлят 3 милиона за трети пореден месец

  • 19 юни 2024 13:43

  • 313
  • 1
Посетителите в Япония през май надхвърлят 3 милиона за трети пореден месец
©

Япония регистрира повече от 3 милиона посетители за трети пореден месец през май, показват официални данни, публикувани днес. Слабата йена помогна за продължаване на рекордния темп на туризма в страната, съобщи Ройтерс, цитирайки данни на Японската национална туристическа организация (JNTO).

Броят на чуждестранните посетители, пристигнали в Япония с цел работа или почивка, е достигнал 3,04 милиона през миналия месец. Посещенията отговарят на нивата, отчетени през април, но са с малко по-малко, отколкото през март, когато беше отчетен рекорд за всички времена.

Пристигащите в Япония през май са се увеличили с 60 процента спрямо същия период на миналата година, както и с 9,6 процента, отколкото през май 2019 г.

През предпандемичната 2019 г. Япония регистрира рекордните 31,9 милиона посетители.

Слабата йена, която се намира на 34-годишно дъно спрямо щатския долар, помага за подхранването на туристическия бум в Япония. Това е добра новина за икономиката, като пътниците са похарчили рекордните 1,75 трилиона йени (11,1 милиарда долара) през първото тримесечие на 2024 г., според Японската национална туристическа организация.

Китайските посетители, които преди бяха много в Япония, все още са с около 30 процента под нивата отпреди пандемията. Но посетителите от други пазари стават повече, като тези от Индия, които достигнаха месечен максимум през май.

Напливът на посетители обаче породи опасения за "прекомерен туризъм" в натоварените японски дестинации. В понеделник кметът на град Химеджи, префектура Хього, предложи идеята чужденците да бъдат таксувани три пъти повече от стандартната такса от 1000 йени, за да влязат в известния градски замък от епохата на самураите, съобщи в. "Асахи", пише БТА.

Износът на Япония расте с най-бърз темп от края на 2022 г.

Последвайте канала на

Десислава Станева
313 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.19 | 14:38

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини