Eкзитполове: Южнокорейската опозиция увеличава мнозинството си

  • 10 април 2024 14:06

  • 209
  • 1
Eкзитполове: Южнокорейската опозиция увеличава мнозинството си
© Getty images (архив)

Демократическата партия (ДП) на Южна Корея, основната опозиционна сила в страната, е увеличила значително мнозинството си в парламента на произведените днес в страната избори, показват екзитполове, цитирани от Франс прес и Киодо, предаде БТА.

Според анкетите, оповестени от южнокорейски телевизии след приключването на гласуването, всички опозиционни партии заедно могат да спечелят "супермнозинство" от поне 200 от общо 300 места в еднокамарния парламент, което е достатъчно, за да отхвърлят ветото на консервативния президент Юн Сук-йол и дори да го свалят от поста.

Според социологическите проучвания левоцентристката ДП на И Дже-мьон и съюзническите ѝ партии ще спечелят до 197 места. Те разполагаха със 156 места в досегашния парламент. Очаква се Народната партия на президента Юн да спечели между 85 и 99 места, в сравнение със 114 в отиващия си парламент.

Очаква се също новата антисистемна партия "Възстановяване на Корея", основана от бившия министър на правосъдието Чо Кук, който е осъден на две години затвор за корупция и обжалва присъдата, се прогнозират 12-14 места.

Анализатори очакват, че Чо ще обедини усилията си с демократите, за да формират "супермнозинство".

Екзитполовете бяха проведени от трите основни южнокорейски телевизионни канала сред около 360 000 избиратели в цялата страна.

В Южна Корея гласуват на парламентарни избори

Последвайте канала на

Novini.bg
209 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.25 | 07:46

1
❤️ Г­­­о­р­­­е­щ­­­и­­ ­­­м­о­­­м­­­и­­­ч­е­­т­­­а­ ­­­в­­и­­ ­­о­­ч­а­к­­­в­­­а­­т ­-­­ X­­­1­­­8­­­.­F­­­U­N

Добави коментар

Водещи новини