Чуждестранни журналисти се оплакват от условията на работа в Китай

  • 08 април 2024 10:24

  • 232
  • 3
Чуждестранни журналисти се оплакват от условията на работа в Китай
© pixabay

Чуждестранните журналисти в Китай продължават да се оплакват от трудните условия на работа въпреки облекчаването на ограниченията след пандемията от коронавирус, установи Клубът на чуждестранните кореспонденти в Китай (КЧКК), предаде ДПА.

Въпреки че 81 % от членовете на Клуба са заявили, че условията са се подобрили донякъде през 2023 г. в сравнение с времето на пандемията, репортери казват, че връщането към мобилността означава, че те имат същите проблеми с независимото отразяване на място, каквито са имали преди пандемията, според доклада, публикуван днес в Пекин. 

Почти всички анкетирани - 99%, са заявили, че условията за отразяване на събитията в Китай рядко или никога не отговарят на международните стандарти. 

Годишното проучване, проведено от 101 от 157 членове на Клуба, показва, че сплашването и следенето все още са основни пречки пред информирането в страната, като 81% от анкетираните са заявили, че са били подложени на тормоз или насилие. 

Както и през предходната година, малко над половината от анкетираните са заявили, че полицията или държавни служители са възпрепятствали работата им поне веднъж, пише БТА.

Филипините искат преговори с Китай за намаляване на напрежението в Южнокитайско море

Освен това според Клуба все повече региони в Китай изглеждат политически чувствителни. Властите също така са използвали безпилотни самолети за наблюдение на медийни специалисти, както показва проучването за първи път.

"По време на пандемията ситуацията на терен беше ужасяваща", казва Дейвид Рени, ръководител на бюрото в Пекин на "Икономист". "Сега ситуацията е много по-неуточнена. По-трудно е да предвидиш кога ще бъдеш следен или кога пътувания за репортажи, при които не си поставен под надзор, ще бъдат прекъснати от местния отдел за пропаганда", казва Рени.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
232 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Да бе

2024.04.08 | 15:41

3
Ами не става, както ви се иска на вас, да щъкате навсякъде и после да драскате пълни лъжи. Като не ви изнася, марш у дома! Келеши.
Да бе

2024.04.08 | 15:41

2
Ами не става, както ви се иска на вас, да щъкате навсякъде и после да драскате пълни лъжи. Като не ви изнася, марш у дома! Келеши.

2024.04.08 | 11:18

1
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим-----> do.my/bmaca

Добави коментар

Водещи новини