Тибетски тийнейджъри се самозапалиха и починаха

  • 28 август 2012 09:09

  • 1001
  • 0
Тибетски тийнейджъри се самозапалиха и починаха
©

Двама тибетски младежи се самозапалиха и починаха, с което броят на тибетците, прибегнали към този драстичен акт, за да протестират срещу политиката на китайското правителство към Тибет, превиши 50 души. Това съобщи базираната в Лондон правозащитна организация "Свободен Тибет", цитирана от Ройтерс и АП.


18-годишен монах и 17-годишен бивш монах са се самозапалили вчера пред манастир в окръг Аба, провинция Съчуан. Двамата са починали по-късно в болница. С това, потвърдените случаи на самозапалване в Китай от 2009 г. са вече 51, уточнява "Свободен Тибет". Актовете на самозапалване са в знак на протест срещу твърдото управление на Пекин в тибетските райони и в подкрепа на завръщането от изгнание на тибетския духовен водач Далай ЛамаДалай Лама Далай Лама е високопоставен лама в будистката школа Гелуг или "Жълтите шапки" на тибетския.


Пекин обвинява Далай ЛамаДалай Лама Далай Лама е високопоставен лама в будистката школа Гелуг или "Жълтите шапки" на тибетския, че разпалва антиправителствени настроения и насърчава самозапалванията, но духовният лидер отрича.

Последвайте канала на

БТА
1001 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини