Южнокорейските банки ще предоставят допълнителни 7,5 млрд. долара за договори за военни доставки с Полша

  • 16 март 2024 16:27

  • 954
  • 5
Южнокорейските банки ще предоставят допълнителни 7,5 млрд. долара за договори за военни доставки с Полша
© Getty Images/Guliver

Южнокорейски търговски и частни банки ще създадат фонд, който ще предостави 7,5 милиарда долара, за да финансират закупуването от Полша на южнокорейско въоръжение, заяви в публикувано вчера интервю за уебсайта defence24.pl заместник-министърът на отбраната на азиатската република Сун Ил, цитиран от  Ройтерс.

На фона на руската инвазия в Украйна Варшава увеличава разходите си за отбрана, като Южна Корея се е превърнала в неин ключов доставчик на въоръжение. Същевременно има безпокойство за статута на заемите от Южна Корея за финансиране на споразуменията, а също така около влиянието върху тях на смяна на правителството във Варшава наскоро.

„Южнокорейски търговски и частни банки се споразумяха да създадат заедно нещо като фонд, който да предостави допълнителни 7,5 млрд. долара“, заяви Сун Ил. „Това е наистина съществено финансиране за развитието на нашето двустранно индустриално и отбранително сътрудничество“, допълни той.

Преди месец южнокорейският парламент прие закони, които да облекчат ограниченията върху заемите за внос и износ, за да подкрепят новите продажби на оръжие, увеличавайки собствения капитал на държавната Корейска банка за внос и износ до 25 трилиона вона (18,79 млрд. долара).

Южнокорейската армия: Северна Корея изстреля няколко управляеми ракети

„Положихме много усилия за увеличаването на капитала на Корейската банка за внос и износ. Според новия закон можем да предоставим на Полша заем от 8,5 млн. долара“, заяви Сун.

Полското министерство на отбраната все още не е отговорило на изпратената от Ройтерс молба за коментар.

Междувременно южнокорейското външно министерство съобщи, че в телефонен разговор снощи полският външен министър Радослав Шикорски е заявил пред своя южнокорейски колега Чо Те-джул, че новото полско правителство се придържа към договора в сферата на отбраната, сключен от предишните власти, и ще продължи да го прилага. В отговор Чо е споменал наскоро приетия южнокорейски закон за заемите за внос и износ и е заявил, че се надява скоро да бъдат сключени нови договори с Полша, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
954 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2024.05.25 | 11:08

5
❤️ Г­­о­­­р­е­­щ­­и­­­ ­м­­­о­­­м­­и­­ч­­­е­т­­­а­­ ­в­и­­­ ­­о­­ч­­­а­­­к­­в­а­­­т ­­­-­­­ X­1­8­.­F­­U­N

2024.03.16 | 23:25

4
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим-----> use.my/man
Слава Украйна

2024.03.16 | 18:30

3
Какво действат ''русите'' бе, за разрушения и обезлюден град Бахмут ''русите'' дадоха над 40 000 жертви а за Авдиевка 60 000 и са напреднали две футболни игрища за една година ... ''русите'' Действат, ама на концерт в Ада при Виктор Кобзон!

2024.03.16 | 17:34

2
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим-----> use.my/man
Емѝ...патриот ибан в анала-МИРОСЛАВ БЛАЖЕВ-АТИЛА

2024.03.16 | 17:26

1
Ще духам безплатно на всеки читател от скапания соросоиден сайт, ако се присъедини към американското ЛГБТ общество! Слава Украини ✌

Добави коментар

Водещи новини